Băuturile alcoolice fermentate, altele decât bere și vinul, care nu sunt naturale, vor fi interzise



Utilizarea zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare la producerea băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, pentru creșterea potențialului alcoolic, va fi interzisă, potrivit unui proiect de ordin al ministerelor Agriculturii și Sănătății.
„Băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate, cu o concentrație alcoolică dobândită între 1,2 % volum și 15% volum alcool, obținută în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole”, se arată în proiectul de ordin aflat în dezbatere publică.
Potrivit proiectului de act normativ, produsele agricole admise pentru a fi utilizate, ca atare sau în amestec la producerea băuturilor alcoolice fermentate, sunt fructele și/sau parți de fructe, cu excepția strugurilor și produsele apicole.
„Producătorii de astfel de băuturi vor să le fabrice în continuare din amidon, zaharoză sau glucoză, dar nu suntem de acord, pentru că aceste ingrediente nu sunt sănătoase pentru consumul uman. Actul normativ privind reglementările în domeniu ar putea fi publicat în Monitorul Oficial în luna ianuarie”, a declarat agenției MEDIAFAX Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în urma dezbaterii publice care a avut loc joi la minister și la care au participat reprezentanți ai producătorilor de băuturi.
Totodată, alcoolul etilic din băuturile alcoolice fermentate trebuie să provină în totalitate prin fermentația alcoolică a zaharurilor din compoziția naturală a produselor agricole.
La producerea băuturilor prevăzute respective, pentru îmbunătățirea caracteristicilor organoleptice, după terminarea procesului de fermentare, este permisă utilizarea următoarelor categorii de aditivi alimentari: conservanți, acidifianți și stabilizatori.