Nici bine nu a început iarna, iar primele gropi din asfalt și-au făcut apariția. Pe drumul european E85, în zona Dărmănești și nu numai, peticele de asfalt încep să cedeze, iar capcanele pentru șoferi încep să fie la tot pasul.
Ca în fiecare an, drumul european E85 este primul care are de suferit în urma acțiunilor de deszăpezire ale drumarilor. De la nisipul amestecat cu sare, împrăștiat pe carosabil, apar inevitabil gropi în asfalt. Acest fenomen este accentuat în zonele în care drumul este peticit de ani de zile, ultima reparație capitală a drumului fiind cea din 2004.
În timpul verii au fost turnate într-adevăr porțiuni mici de covor asfaltic, însă doar pe câte un singur sens de mers, în rest situația fiind „rezolvată” cu plombele turnate la rece de iarna trecută.
Așa cum am relatat și în edițiile anterioare ale cotidianului Monitorul de Suceava, campaniile de „cârpire” a asfaltul de pe E85 sunt acțiuni sisifice din partea celor de la DRDP Iași, deoarece după fiecare iarnă carosabilul revine la aceeași stare deplorabilă, în care șoferii își rup mașinile.
În Suceava au fost până acum, în această iarnă, doar două reprize de ninsoare, una în octombrie și cea de-a doua în urmă cu o săptămână, iar rezultatele se văd cu ochiul liber. Trebuie subliniat că ninsorile nu au fost de lungă durată, iar cantitățile de material antiderapant împrăștiate pe carosabil nu au fost mari.
Asfaltul a început să prezinte crăpături și spărturi, iar în anumite zone au apărut gropi în asfalt, suficient de mari și de adânci încât să poată pune în dificultate șoferii. Iar iarna încă nu și-a arătat adevărata față, putând astfel presupune că în scurt timp gropile se vor înmulți.
Laicu: „Nu este normal să apară fisuri în asfalt”
Chiar și proaspăt inaugurata centură a Sucevei începe să prezinte urme vizibile de uzură. Asfaltul, după ce s-a dilatat în sezonul cald și s-a contractat odată cu venirea frigului, a început să fie în valuri, iar în unele locuri au apărut și primele fisuri.
De asemenea, parcarea amenajată pe distanța tronsonului deschis este plină de bălți, apa nereușind să ajungă în canalizare, din cauza pantei de scurgere insuficiente. Urmările acestui fenomen nu sunt greu de anticipat.
Contactat telefonic, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, inginerul Ovidiu Laicu, ne-a declarat că-i va întreba pe colegii săi de la Suceava dacă au luat la cunoștință despre zonele afectate și dacă au fost înștiințați constructorii care au făcut reparațiile.
„Lucrările sunt în garanție și trebuie refăcute. Vor fi notificați cei care au executat lucrările și se vor repara”, a subliniat Laicu. Cât privește aspectele semnalate de noi pe tronsonul deschis al centurii Sucevei, șeful regionalei de la Drumuri Naționale ne-a declarat că „se știe de fisuri, iar situația este monitorizată. Lucrarea este în garanție și se vor lua măsuri. Nu este normal să apară (n.r. – fisurile în asfalt). O să facem o colmatare în primă fază și o să supraveghem zona”, a declarat Ovidiu Laicu. În plus acesta ne-a declarat că au început să apară anumite fisuri și pe alte tronsoane ale centurii, nedeschise încă traficului rutier, iar situația este monitorizată îndeaproape. Șoseaua ocolitoare a municipiului Suceava este de asemenea în garanție, iar răspunzător de eventualele defecte este constructorul.