Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să cumpere produse alimentare numai din locuri sau din spații special amenajate, iar după cumpărare să le depoziteze în frigider, ambalate corespunzător.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă consumatorilor ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde le achiziționează, precizează, într-un comunicat de duminică, reprezentanții instituției.
Astfel, cetățenii sunt sfătuiți să cumpere produse alimentare numai din locuri sau din spații special amenajate, iar după cumpărare produsele trebuie să fie ținute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei.
Totodată, alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie ambalate separat și menținute la temperaturile și pentru perioda menționată pe ambalaj, iar fructele și legumele trebuie spălate înainte de a le depozita în frigider. Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior.
Potrivit sursei citate, inspectorii Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și a municipiului București vor controla modul în care agenții economici evită vânzarea produselor de origine animală în locuri și spații care nu asigură temperaturi adecvate sau de manipulare.
De asemenea, produsele de origine animală alterate sau depreciate vor fi confiscate și distruse, fiind interzisă sacrificarea animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate și transportul sau comercializarea produselor care nu au fost inspectate, ștampilate și pentru care nu există certificate sanitar veterinare.
Inspectorii sanitar-veterinari împreună cu cei ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor vor începe, de săptămâna viitoare, acțiuni comune de control, la nivel național, pentru verificarea modului în care sunt etichetate produsele alimentare comercializate.