ANSVSA: Amenzi de peste 100.000 de lei în unități de învățământ care prepară produse alimentare



Inspectorii sanitar veterinari au aplicat amenzi de peste 100.000 de lei pentru nereguli descoperite în unități de învățământ care preparară și furnizează produse alimentare de origine animală și non-animală pentru copii, informează, vineri, ANSVSA.
În perioada 15 – 22 septembrie, inspectorii sanitar veterinari au efectuat 1.379 de controale în unități de învățământ ce prepară și furnizează produse alimentare de origine animală și non-animală pentru copii (creșe, grădinițe, unități de învățământ și școli cu program internat, semi-internat sau after school), pentru diminuarea riscului de apariție a unei toxiinfecții alimentare în aceste unități.
Potrivit Autorității Naționale Sanitar Vterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), au fost aplicate 31 de amenzi în valoare de 104.720 de lei, 155 avertismente, precum și șase ordonanțe de suspendare a activității și trei ordonanțe de interzicere a activității.
De asemenea, au fost confiscate mai multe kilograme de costiță afumată, biscuiți simpli, produse lactate, preparate din carne și miere de albine.
Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancțiunile contravenționale au fost nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare, organizarea necorespunzătoare a spațiului de depozitare legume-fructe, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare sau existența de produse alimentare fără elemente de identificare.
De asemenea, au mai fost descoperite încălcări ale legii privind spațiul pentru pregătirea legumelor, monitorizarea temperaturii, buletinele de analiză privind calitatea apei folosite la prepararea hranei, a contractelor sau a carnetelor de sănătate.
Potrivit ANSVSA, inspectorii vor continua să verifice unitățile de învățământ preșcolar, școlar și liceal, unde se prepară hrană, sau se distribuie copiilor produse alimentare, decizia fiind luată în urma rezultatelor controalelor cu această tematică.
„Verificările se vor extinde ca perioadă, iar tematica se va diversifica, incluzând și produsele alimentare distribuite școlarilor în cadrul programului «Laptele și Cornul». Începând cu data de 28 septembrie, personal specializat din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, va verifica zilnic toate unitățile de învățământ unde se prepară hrană sau se distribuie copiilor produse alimentare. Evidența controalelor zilnice se va face într-un registru, unde se va consemna prin semnătură rezultatul verificării și persoana care a efectuat-o”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Verificările vor urmări modul în care se respectă condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, stabilirea trasabilității produselor care sunt distribuite, astfel încât să se diminueze riscul de apariție al toxiinfecțiilor alimentare și să se asigure o dietă sănătoasă și echilibrată copiilor din aceste unități.