Anul agricol 2011 va fi unul bun pentru cei mai mulți cultivatori de teren din județul Suceava. Cel puțin asta rezultă din datele centralizate de Direcția Agricolă Suceava, conform cărora cerealele au fost recoltate aproape în totalitate, înregistrându-se o producție mare și de calitate, în timp ce culturile importante mai târzii, cartoful și porumbul, se prezintă foarte bine.
Precipitațiile suficiente și căzute la timp, alternate cu perioadele de căldură și calamități ce nu s-au extins pe suprafețe întinse au făcut ca anul agricol să fie unul bun.
Grâu panificabil cu producție medie de 3.000 de kilograme la hectar
Inginerul agronom Vasile Tofan, specialist din cadrul Direcției Agricole Suceava, ne-a declarat că grâul a fost recoltat de pe întreaga suprafață, 18.320 de hectare, producția medie fiind de 3.000 de kilograme la hectar. Diferențele de producție între suprafețele lucrate comasat, de arendași, și cele care aparțin micilor cultivatori par a fi mai mari ca niciodată. Tofan a arătat că micii cultivatori au obținut producții de 2000-2500 de kilograme de grâu la hectar, în timp ce marii cultivatori au ajuns până la 5.000, chiar 6.000 de kilograme la hectar.
„A fost un an bun pentru grâu, care este panificabil în totalitate, nu au fost probleme nici cu încolțirea boabelor în spic, problemă care apare de la umiditate excesivă, și nici cu grâul șiștav, fenomen ce se manifestă după secete prelungite”, a explicat reprezentantul Direcției Agricole.
Tot referitor la cereale, el a precizat că și secara și triticalele au fost recoltate în totalitate, în timp ce orzoaica de primăvară și ovăzul sunt încă în proces de recoltare.
Situația cartofului și a porumbului
Referitor la cartof, recoltat doar pe mici suprafețe, pentru consum imediat, specialiștii Direcției Agricole Suceava estimează o producție de 20 de tone la hectar. Suprafață însămânțată în județ cu această cultură este de aproximativ 22.000 de hectare, cartofii urmând a fi scoși de la finele lunii august și probabil chiar până la începutul lunii octombrie. Și aici, marii cultivatorii vor avea producții excelente, de 35-40 de tone la hectar.
La porumb, cultura aflată pe cea mai extinsă suprafață în județ, aproximativ 32.000 de hectare, veștile sunt și mai bune.
„Porumbul, aflat încă în faza de dezvoltare, se prezintă foarte bine, cel mai bine dintre culturile importante, asta după ce a avut atât căldură, cât și apă la timp”, a arătat specialistul Direcției Agricole, estimând o producție medie de șase tone boabe la hectar.
Producția bună înseamnă preț scăzut
Aceste producții bune, peste medie, prezintă însă și un dezavantaj pentru cultivatori. Excesul de produse scade automat prețul, fiind de așteptat ca în următoarele luni acesta să fie din ce în ce mai mic. Momentan, la producător, grâul are un preț de 0,6-0,7 lei la kilogram, în timp ce la cartof este estimat un preț de 0,5 lei la kilogram, cu posibilitatea de scădere sub această valoare.