Pandemia de gripă cu virus AH1N1 care evoluează în Ucraina a impus luarea unor măsuri de urgență în județul Suceava pentru a preveni răspândirea bolii. Comitetul pentru situații de urgență al județului s-a întrunit, sâmbătă, în ședință extraordinară și a decis, în primul rând, înființarea unui punct de asistență medicală în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, care a devenit operațional în aceeași zi, de la ora 14.00, și care funcționează 24 de ore din 24. Întreg personalul care lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina este vaccinat împotriva gripei cu acest tip de virus și este instruit pentru identificarea persoanelor potențial contaminate, iar DSP Suceava a solicitat doze suplimentare de vaccin de la Ministerul Sănătății. În punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se asigură și mijloace de protecție individuală și colectivă.
Comitetul pentru situații de urgență a mai decis ca DSP și ISU să realizeze pliante despre măsurile preventive privind epidemia de gripă AH1N1, cu finanțare de la Consiliul Județean Suceava, și să asigure distribuirea acestora în punctele de trecere a frontierei, locuri publice, instituții publice și unități de învățământ din județ.
Un comunicat de presă remis de Prefectura Suceava arată că, potrivit DSP, în județ au fost identificate clinic, până în prezent, două cazuri de gripă, dar acestea nu au fost confirmate de laboratorul Institutului Cantacuzino București.
Gripa cu noul virus H1N1 este o boală infecțioasă contagioasă determinată de virusul omolog (AH1N1, 2009). A fost denumită gripă porcină pentru că a fost depistată inițial la porci, de la care s-a realizat transmiterea la om. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă, însă, utilizarea numelui de gripă cu virusul AH1N1 sau gripă “nouă”.
Simptomele și prevenția gripei cu virus AH1N1
Primele simptome ale gripei AH1N1 sunt: tuse seacă, secreții nazale apoase, jenă în gât și febră între 37,5 și 38,5 grade mai mult de trei zile. La copii se mai constată dereglări ale ritmului respirației, stări de confuzie, slăbiciune severă și deshidratare.
Virusul trebuie depistat cu ajutorul testelor, în special la persoanele care prezintă un risc crescut de a face complicații. Medicii nu trebuie însă, sub nici o formă, să amâne începerea tratamentului la pacienții cu simptome de gripă AH1N1 până la sosirea confirmării de la laborator a prezenței virusului.
Conform recomandărilor ferme ale OMS, femeile gravide trebuie să ia tratament antiviral imediat ce sunt suspectate că ar putea avea gripa A H1N1. Copiii foarte mici, sub doi ani, în special cei cu simptome agravante, trebuie să primească imediat medicamente anti AH1N1. Specialiștii afirmă că
bolnavii care fac și pneumonie în timp ce sunt infectați cu virusul AH1N1 trebuie să facă tratament simultan atât cu medicamente pentru gripa AH1N1, cât și pentru pneumonie.
Ca principale măsuri de prevenție a bolii, medicii recomandă: spălați-vă mâinile cu apă curată și săpun, mai ales înainte și după ce intrați în contact cu persoane bolnave; acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați și folosiți obligatoriu o batistă, mască sau șervețel de hârtie; evitați pe cât posibil aglomerația; păstrați o distanță de 1,5 metri față de persoanele cu care vorbiți; evitați salutul prin strângere de mână sau sărut.
Dacă aveți în familie persoane care s-au îmbolnăvit, acestea trebuie să stea într-o cameră separată sau într-un spațiu mai izolat din casă. Este recomandat ca o singură persoană să acorde îngrijire bolnavilor, pentru a preveni contaminarea tuturor membrilor din familie. Persoana care îngrijește bolnavii trebuie să poarte mască atunci când trebuie să se apropie de bolnav, să aerisească încăperea și casa. Toți ceilalți membri din familie trebuie să-și verifice zilnic starea de sănătate. Măștile sau alte materiale folosite se aruncă într-un sac de plastic, pe care apoi îl sigilați.
Este important de știut că femeile însărcinate, copiii mici și persoanele cu alte afecțiuni prezintă risc mai mare de îmbolnăvire. Aceștia au nevoie de consult medical de la primele semne de gripă.

