Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iul 2020 - Anul XXV, nr. 169 (7474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Preasfințitul Părinte Calinic este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Marţi, 21 Iulie 2020 (12:15:06)

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost ales în această dimineață, de către Sinodul Patriarhal, în funcția de Arhiepiscop al Sucevei Rădăuților.

Postul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților rămăsese vacant în urma trecerii la cele veșnice a Înalpreasfițitului Părinte Arhiepiscop Pimen.

Propunerile pentru această funcție au fost făcute în urma ședinței Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a avut loc în cursul zilei de 11 iulie.

Cei care au întrunit cel mai bine condițiile pentru scaunul de slujitor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, și Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, aceștia rămânând de altfel singurii candidați pentru votul dat de Sfântul Sinod marți dimineață.

În urma votului secret pentru alegerea celui care va îndeplini această slujire, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a adunat 30 de voturi din cele 46 exprimate în cursul ședinței de către reprezentanții Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor,s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. În perioada 1964-1974 a urmat primele 10 clase la Şcoala Generală „Ion Creangă” Nr. 2, Iaşi. În perioada 1974-1978 a urmat Liceul Electrotehnic Nr. 1, din oraşul Iaşi. În perioada 1978-1980 a satisfăcut stagiul militar. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea PF Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă Parabolele lui Iisus, de Joachim Jeremias (traducere din limba engleză), având ca îndrumător pe PC pr. prof. dr. Vasile Mihoc. În 1986, 14 mai, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de PF Teoctist, iar la 15 august, acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiaşi mănăstiri, tot de Preafericirea Sa. În perioada sus amintită (1980-1989), la Mănăstirea Putna, a îndeplinit diferite ascultări, printre care: muzeograf, slujitor, mare eclesiarh ş.a. În 1990, luna octombrie, a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În 1991, 25 ianuarie, la propunerea ÎPS Mitropolit Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, numirea fiind confirmată prin Decretul nr. 16 din 15 martie 1991. În 1991, 25 martie, a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană de ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Eftimie, Episcop al Romanului şi Huşilor. Au mai fost prezenţi şi alţi ierarhi.

În perioada 1992-1995 a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure. În perioada 1994-1998 a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” Iaşi. A absolvit cu lucrarea de licenţă Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe, la catedra de Drept internaţional, conducător ştiinţific fiindu-i prof. univ. dr. Constantin Andronovici. Lucrarea a fost apreciată cu calificativul maxim.

„În perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii <Alexandru Ioan Cuza> Iaşi, cu tema interdisciplinară: Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice, sub îndrumarea prof. univ. dr. Petre Dumitrescu. Lucrarea a fost susţinută în data de 14 mai 1998, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Istoria Filosofiei, cu calificativul maxim”, conform https://mmb.ro/.



 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preasfințitul Părinte Calinic este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
 Vizualizări articol: 6346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Preasfințitul Părinte Calinic este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei