Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 282 (5489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Băsescu va respinge bugetul şi va sesiza CC, l-am rugat să nu tergiverseze procedura

Marţi, 3 Decembrie 2013 (19:00:02)

Preşedintele Traian Băsescu a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională, iar rugămintea Guvernului a fost ca procedura să fie derulată într-un termen rezonabil, dar preşedintele nu a spus "nici da, nici nu", a declarat premierul Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de inflexibilă, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

"Președintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.

Ponta a fost întrebat care a fost poziţia preşedintelui în privinţa memorandumului cu FMI şi CE.

"A spus că nu-l semnează (...) vestea bună pe care mi-a dat-o ministrul Voinea este că a discutat la Comisia Europeană şi dacă avem bugetul votat în condiţiile pe care le-am discutat cu CE, atunci vom primi în continuare acel pop-up de 10%, deci nu vom pierde 30 şi ceva de milioane de euro pe lună. Cu atât mai mult trebuie să votăm cât mai repede bugetul, ca să existe acest pericol nici măcar pentru luna ianuarie. Deci, dacă avem bugetul votat, aşa cum l-am negociat cu reprezentantul CE, nu contează că nu e semnat memorandumul cu FMI", a declarat Ponta.

Potrivit acestuia, "președintele vrea să șicaneze foarte mult".

"Poziția președintelui a fost extrem de inflexibilă", a spus Ponta.

Premierul a precizat că acordul de colaborare instituţională cu şeful statului rămâne suspendat.

"Nu se ocupă preşedintele ţării – şi ăsta e un lucru pe care l-am reiterat şi cu care preşedintele, culmea, a şi fost de acord – politica fiscal-bugetară e responsabilitatea Guvernului şi, evident, a Parlamentului, care acceptă sau nu bugetul (...) Aici la buget lucrurile sunt foarte clare, ori noi, ori el. Nu poate el să ne facă bugetul nouă, pe voturile noastre şi pe programul nostru politic", a mai afirmat Ponta.

Întrebat care vor fi următorii paşi, Ponta a răspuns: "Parlamentul urmează să dea votul asupra Bugetului, se trimite la preşedinte, preşedintele m-a asigurat că îl retrimite, deci dânsul nu e de acord de principiu. Îl votăm încă o dată, îl trimitem preşedintelui".

Ponta a spus că Băsescu i-a transmis că va contesta bugetul şi la Curtea Constituţională.

"Probabil că îl va contesta şi la Curtea Constituţională, deşi l-am întrebat pe preşedinte «Credeţi că puteţi contesta la Curte o acciză?», «Nu - zice - asta nu, dar găsim altceva», «Bine, e în regulă, contestaţi şi la Curtea Constituţională». Şi, după ce se contestă şi la Curtea Constituţională, după aceea va trebui să-l promulge", a spus Ponta.

El a precizat că l-a rugat pe şeful statului ca "această joacă" să se desfăşoare doar pe parcursul lunii decembrie, astfel încât Bugetul să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

"Rugămintea mea la preşedinte a fost ca toată această joacă, aşa, doar de şicanare, dacă poate totuşi să se desfăşoare pe parcursul lunii decembrie şi la 1 ianuarie să avem Bugetul. Ar fi spre binele oamenilor, pentru că, până la urmă, ce vină au oamenii că preşedintele vrea să ne dea nouă lecţii? Chiar nu au nicio vină oamenii", a spus Ponta.

El a mai arătat că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut o poziţie echilibrată în cadrul discuţiilor, deşi a admis că există în acest moment o presiune pe cursul de schimb.

"BNR a avut o poziţie echilibrată şi neimplicată. BNR nu este implicată în construcţia bugetului. Domnia sa (guvernatorul Mugur Isărescu, n.r.) a spus că există în acest moment presiune pe cursul de schimb", a precizat Ponta.

El a menţionat că dacă începe anul 2014 fără ca bugetul să fie adoptat, atunci va exista o mare frustrare şi nemulţumire îndrepţită a oamenilor, respectiv a pensionarilor, a celor cu salarii minime, a medicilor rezidenţi, a profesorilor, agricultorilor, precum şi a celor cu hotărâri judecătoreşti.

Ponta a spus că la Cotroceni nu s-a discutat despre Comisia de anchetă privind terenurile din Călăraşi.

"Nu era un cadru potrivit şi nu s-a discutat absolut deloc despre Comisia de anchetă. Era guvernatorul acolo, eram o mulţime de oameni, nu a invocat nimeni. Dar eu înţeleg care este supărarea preşedintelui şi oricum nici nu aveam vreun mandat să discut cu domnia sa că dacă ne promulgă bugetul nu mai facem Comisia. Nu cred că se putea negocia aşa ceva", a spus Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Băsescu va respinge bugetul şi va sesiza CC, l-am rugat să nu tergiverseze procedura.
 Vizualizări articol: 723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Băsescu va respinge bugetul şi va sesiza CC, l-am rugat să nu tergiverseze procedura0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei