Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 238 (5445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Nu am ce să mai caut în fruntea ministerului, fără pachetul de bază la 1 februarie

Duminică, 13 Octombrie 2013 (13:47:18)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că nu este agăţat de postul de ministru şi că, în principiu, nu are ce să mai caute la conducerea ministerului dacă pachetul de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor.

"Nu sunt agăţat de postul de ministru. Dacă nu se înţelege că nu e altă cale, altă şansă, pentru oamenii din această ţară, haideţi să plecăm acasă. Lucrurile sunt clare pentru mine", a declarat Nicolăescu, referitor la pachetul de servicii medicale de bază ce ar urma să intre în vigoare de la 1 februarie 2014.

Întrebat dacă îşi va depune demisia în cazul în care pachetul nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, aşa cum a anunţat, ministrul a răspuns: "În principiu nu am ce să mai caut în fruntea ministerului. Sigur, poate că reuşim să facem nişte modificări, nişte nuanţări, dar dacă ele nu sunt de substanţă, nu mă interesează".

Ministrul a explicat că scopul pachetului de bază este să îmbunătăţească accesul pacienţilor asiguraţi la servicii medicale de calitate.

Pacienţii ar trebui să se adreseze în primă instanţă medicului de familie şi abia apoi să meargă la spital pentru ca unităţile spitaliceşti să nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sănătate să fie mai bine cheltuite, a arătat Nicolăescu, precizând că, pe medie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei.

"Dacă am o problemă de sănătate prima dată mă duc la medicul de familie. Medicul de familie îmi face o consultaţie. Poate să îmi indice şi o serie de investigaţii suplimentare. Dacă el consideră că poate să pună diagnosticul, te include într-un tratament", a spus ministrul Sănătăţii.

Conform pachetului, cetăţenii sunt obligaţi să facă o vizită la medicul de familie, la un anumit interval, în funcţie de vârstă şi de riscurile de sănătate. "Dacă sunt un cetăţean cu vârsta între 18 şi 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la trei ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenţie. (...) Dacă eşti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră într-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost", a precizat ministrul.

Întrebat dacă cetăţeanul va fi amendat dacă nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolăescu a spus că "în acest moment nu", dar se încearcă modificarea legislaţiei pentru a se găsi şi un fel de sancţiune, ca cetăţeanul să fie obligat "să aibă grijă de viaţa lui".

Odată cu introducerea pachetului de bază, va exista pachetul de servicii medicale pentru pacienţii asiguraţi şi unul pentru cei neasiguraţi, care cuprinde mai puţine componente.

Cei două milioane de pacienţi neasiguraţi din România, beneficiază în prezent, teoretic, doar de servicii de urgenţă, iar după intrarea in vigoare a pachetului de bază ei vor beneficia şi de prevenţie şi de programe naţionale de sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Nu am ce să mai caut în fruntea ministerului, fără pachetul de bază la 1 februarie.
 Vizualizări articol: 622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Nu am ce să mai caut în fruntea ministerului, fără pachetul de bază la 1 februarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei