Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 238 (5445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAI: Decizia privind aderarea României la Schengen nu trebuie conexată cu problema romilor

Duminică, 13 Octombrie 2013 (15:08:57)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) arată că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi juridice pentru a adera la spaţiul Schengen şi că o eventuală decizie a statelor membre nu trebuie conexată cu problematica romă, în contextul declaraţiilor făcute de ministrul german de Interne.

"Declaraţiile critice la adresa României şi Bulgariei ale ministrului de interne german, Hans Peter Friederich, au fost făcute în contextul unei hotărâri judecătoreşti care obligă autorităţile germane să acorde ajutor social unei familii de cetăţeni români, şomeri la momentul solicitării, fapt ce ar crea premizele, în opinia sa, a unei prezenţe masive în Germania a cetăţenilor români şi bulgari pentru a beneficia în mod nejustificat de ajutoare sociale", potrivit unui comunicat al MAI, care "se arată surprins de informaţiile apărute în spaţiul public care sugerează că Germania s-ar opune aderării României la spaţiul Schengen".

În cadrul reuniunii Consiliului JAI din 7 - 8 octombrie 2013 de la Luxembourg, incluziunea romilor nu a fost subiect pe agenda de discuţii. De asemenea, în cadrul lucrărilor nu a fost făcută nicio apreciere critică la adresa României şi a cetăţenilor români pe această chestiune, precizează MAI.

Pe de alta parte, în discuţiile bilaterale avute în marja Consiliului din 7 - 8 martie 2013, ministrul Radu Stroe a transmis omologului său german faptul că problematica integrării romilor nu se circumscrie competentelor MAI, iar părţile au concluzionat la acea dată că aceste aspecte trebuie abordate de către miniştrii cu atribuţii în domeniu social din cele două state.

Ministerul Afacerilor Interne reafirmă faptul că "România îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi juridice pentru a adera la spaţiul Schengen şi că o eventuală decizie a statelor membre nu trebuie conexată cu problematica romă", mai arată sursa citată.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, marţi, înainte de Consiliul JAI, că aşteaptă o poziţie a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasă pe europenii, inclusiv români, care vin în Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale.

Hans-Peter Friedrich a recunoscut că mulţi români şi bulgari muncesc serios în Germania, dar a precizat că Berlinul nu mai poate accepta primirea est-europenilor care vin doar pentru a accesa ajutoarele sociale. "E adevărat, multe persoane din România şi Bulgaria, dar şi din alte ţări din Estul Europei, vin în Germania pentru a munci serios şi aceştia sunt bineveniţi. Din păcate, sunt şi unii care vin doar pentru că vor să aibă acces la ajutoarele sociale. Nu putem accepta asta şi mă aştept ca şi Comisia să înţeleagă aceste diferenţe", a declarat Friedrich jurnaliştilor, înainte de Consiliul JAI, care are loc la Luxemburg.

Ministrul german de Interne a precizat că edilii marilor oraşe se plâng de problemele cu care se confruntă din cauza unor astfel de cazuri.

"Nu putem ignora aceste probleme. Am nevoie din partea Uniunii Europene de o poziţie clară în acest sens: dacă îi putem trimite înapoi pe cei care vin să primească ajutoare sociale şi dacă putem să le interzicem revenirea. Este o întrebare concretă, juridică şi sper ca astăzi comisarul pentru Justiţie să răspundă clar la această întrebare", a mai spus Hans-Peter Friedrich.

Anterior, ministrul german a declarat pentru cotidianul Die Welt că în anumite cazuri libertatea de circulaţie în interiorul Uniunii Europene ar trebui "restrânsă". "Libertatea de circulaţie nu include şi dreptul de a beneficia în mod nedrept de ajutoare sociale", a spus Hans-Peter Friedrich.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAI: Decizia privind aderarea României la Schengen nu trebuie conexată cu problema romilor.
 Vizualizări articol: 697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAI: Decizia privind aderarea României la Schengen nu trebuie conexată cu problema romilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei