Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 122 (5329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: În acest an vom avea vaccin antigripal românesc

Joi, 30 Mai 2013 (18:41:19)

Institutul Cantacuzino va produce în acest an vaccin antigripal, pentru început fiind estimate a fi realizate trei milioane de doze, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizând că instituţia devine serviciu de interes economic general.

"Ieri (miercuri, n.r.) au fost aprobate în Guvern două acte normative foarte importante, una vizând reluarea activităţii Institutului Cantacuzino, iar a doua a Societăţii Antibiotice Iaşi. Indiferent cum voi fi interpretat, vreau să mulţumesc Guvernului pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino, aceasta fiind prevăzută chiar în programul de guvernare", a declarat ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a spus că Institutul Cantacuzino devine, prin noua hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului.

În acest context, ministrul Sănătăţii a precizat că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

"Am vrea să asigurăm în acest an vaccinarea populaţiei la risc cu vaccin românesc. Este pentru prima dată în România când unei instituţii i se acordă statut de interes economic general", a mai spus Nicolăescu.

Ministrul a precizat că odată cu reluarea activităţii Institutului Cantacuzino vor fi reduse şi costurile necesare pentru achiziţia acestuia din import. Prin utilizarea vaccinului produs în România, preţurile vor fi de 2,5 ori mai mici decât prin achiziţia lui din import.

Ministerul Sănătăţii vizează, după reluarea capacităţii maxime de producţie a Institutului Cantacuzino, să înceapă şi fabricarea vaccinului BCG şi a cantastimului.

"Atunci când institutul va obţine acreditări pentru toate liniile de fabricaţie putem gândi ca institutul să-şi exporte anumite produse", a mai spus Nicolăescu.

Hotărârea aprobată de Guvern prevede că Institutul Cantacuzino va primi zece milioane de lei, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013, şi va coordona serviciul de interes economic general pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generată de epidemii şi pandemii.

Planul naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii cuprinde strategii, obiective şi măsuri de răspuns ale autorităţilor sanitare şi ale întregului sistem de sănătate, precum şi principii, obiective şi măsuri care trebuie luate de celelalte sectoare în coordonare intersectorială pe baza principiilor fundamentale pe care se bazează strategia şi măsurile de intervenţie: reacţie rapidă la apariţia ameninţării de pandemii care conform fazelor de alertă mondială stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS); instituirea de măsuri de prevenţie eficiente bazate pe evidenţe ştiinţifice; educarea, comunicarea şi informarea publicului şi specialiştilor din domeniu în condiţii de maximă transparenţă; menţinerea unei relaţii de încredere între populaţie şi autorităţi.

Institutul Cantacuzino va avea mai multe atribuţii, printe care: cercetări ştiinţifice în domeniul cauzelor şi mecanismului de producere a infecţiilor bacteriene, virale, parazitare şi al mijloacelor de prevenire şi combatere a acestora, precum şi în domeniul imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene şi biotehnologiei; producerea de preparate biologice profilactice şi terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice şi pentru culturi celulare, dispozitive medicale inclusiv activităţi de dezvoltare ale produselor pentru situaţii de urgenţă; servicii de consultanţă tehnică şi metodologică acordate unităţilor de profil din ţară, expertize; asigurarea funcţionării centrelor sau laboratoarelor naţionale de referinţă; investigaţii de laborator de specialitate şi diagnostic microbiologic prin laboratoarele şi centrele naţionale de referinţă din institut, pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii; menţinerea în stare de operativitate şi utilizarea în scopul prevenirii îmbolnăvirilor în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii şi a Colecţiei Naţionale de Culturi Microbiene şi Celulare, a Laboratorului de Biosiguranţă, cât şi operaţionalizarea Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism.

Dozele pentru vaccinarea antigripală au fost cumpărate anul trecut din străinătate, deoarece Institutul "Cantacuzino" şi-a închis linia de producţie.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: În acest an vom avea vaccin antigripal românesc.
 Vizualizări articol: 789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: În acest an vom avea vaccin antigripal românesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei