Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 75 (5282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dragnea a prezentat sistemul de vot electronic pentru congresul PSD, aplicabil la europarlamentare

Luni, 1 Aprilie 2013 (17:26:12)

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, le-a prezentat luni jurnaliştilor sistemul de vot pentru alegerile interne din PSD, de la congresul din 20 aprilie, precizând că acesta ar putea fi implementat inclusiv la alegerile naţionale pentru Parlamentul European de anul viitor.

Dragnea a prezentat două ecrane "TouchPos" cu sistem de scanare, unde delegaţii vor putea să voteze electronic, astfel încât număratul voturilor să fie realizat imediat după finalizarea procesului de votare.

Delegaţii la congresul PSD vor primi pe baza documentului de indentitate câte un buletin de vot de mărimea unei cărţi de vizită, care conţine un cod de bare, iar în momentul în care intră în cabina de votare scanează buletinul de vot. Scanarea buletinului de vot deschide delegaţilor posibilitatea ca pe ecranul tastabil să aleagă între candidaţii aflaţi în cursă pentru fiecare funcţie, inclusiv opţiunea de a nu vota.

"Pentru a elimina riscul să se dea pentru fiecare delegat un anume card şi să ştie cineva ulterior fiecare cum a votat, toate cardurile pentru o cabină de vot vor fi puse într-o urnă, fiecare delegat va alege un card la întâmplare, în aşa fel încât am eliminat această posibilitate ca cineva, şeful de organizaţie spre exemplu, să ştie cum a votat delegatul respectiv", a precizat Dragnea.

Potrivit sistemului prezentat de secretarul general al PSD, cu acelaşi card de vot un delegat nu poate utiliza buletinul de vot de mai multe ori. El a precizat că la ieşirea din cabina de vot delegaţii trebuie să introducă buletinul de vot într-o altă urnă specială pentru cardurile utilizate.

"Vom avea rezultatul imediat, în timp real, adică după ce se termină votarea în câteva minute vom şti cei care sunt aleşi, eliminăm orice posibilitate ca cineva să mai fugă cu urnele, cum s-a întâmplat în altă parte, şi nici nu mai stăm ore în şir să ne apuce noaptea sau dimineaţa să numărăm buletine de vot. Vom putea avea renumărare şi pentru acest sistem, există posibilitatea dacă cineva doreşte să se facă o renumărare a voturilor printr-o aplicaţie", a spus Dragnea.

Dragnea a fost întrebat dacă sistemul electronic de vot ar putea fi aplicat şi la alegerile naţionale, precum cele pentru PE de anul viitor.

"Categoric, şi cred că ar trebui luată în serios varianta asta. Mi se pare un sistem modern, un sistem care nu poate fi fraudat, şi s-ar putea să se supere institutele care fac exit-poll-uri, dar o să avem rezultatul votului imediat cum s-a închis votarea, la câteva minute. E un sistem care poate fi implementat şi nu este vorba de costuri foarte mari. Dacă ideea s-ar accepta de principiu, putem lucra în lunile următoare şi să luăm o decizie politică în sensul ăsta, pentru că într-adevăr chiar ar fi un sistem modern, am termina cu saci de buletine de vot, cu ce se întâmplă după fiecare votare. (...) Pentru europarlamentare poate fi folosit sistemul ăsta, măcar ca experiment, ar fi un prilej foarte bun şi am avea timp suficient până atunci să-l implementăm", a răspuns Dragnea.

Secretarul general al PSD a estimat costurile pentru organizarea întregului congres al PSD la 150.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragnea a prezentat sistemul de vot electronic pentru congresul PSD, aplicabil la europarlamentare.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dragnea a prezentat sistemul de vot electronic pentru congresul PSD, aplicabil la europarlamentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei