Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 64 (5271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ucenicii de până la 25 de ani ar putea avea dreptul la întreţinere în condiţiile Codului familiei

Marţi, 19 Martie 2013 (13:14:16)

Tinerii cu vârsta de până la 25 de ani care încheie contracte de ucenicie ar putea avea dreptul la întreţinere, în condiţiile Codului familiei, perioada de ucenicie fiind asimilată cu cea de continuare a studiilor, a decis, marţi, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată.

Senatorii au eliminat limitarea la 25 de ani a vârstei pînă la care tinerii pot încheia contracte de ucenicie, perioadă definită de lege ca formare profesională realizată la locul de muncă.

Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de Guvern, obiectivul formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă este să ofere persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de formare profesională a adulţilor, care să permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării.

În lege se menţionează că poate încheia contract de ucenicie persoana care face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă ori la alt furnizor de servicii de ocupare.

Plenul Senatului a mai stabilit, la propunerea comisiilor de specialitate, că furnizorii pot fi unităţi şi instituţii de învăţământ, angajatori, alţi formatori autorizaţi sau acreditaţi pentru calificarea respectivă.

Durata contractului de ucenicie ar urma să fie cuprinsă, în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, între un an şi trei ani.

Legea mai prevede că ucenicul va avea obligaţia să promoveze examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică şi practică pentru obţinerea certificatului de calificare profesonală.

Potrivit textului adoptat de Senat, angajatorul care încheie un contract de ucenicie va putea beneficia la cerere, pe perioada derulării acestuia, de 60 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării fortei de muncă.

Proiectul, care a întrunit 98 de voturi "pentru" şi 18 "abţineri", a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ucenicii de până la 25 de ani ar putea avea dreptul la întreţinere în condiţiile Codului familiei.
 Vizualizări articol: 820 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ucenicii de până la 25 de ani ar putea avea dreptul la întreţinere în condiţiile Codului familiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei