Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 16 (5223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Am spus la CSM că procurorii trebuie să fie independenţi, să nu mai existe control ierarhic

Marţi, 22 Ianuarie 2013 (13:56:20)

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că a transmis membrilor Secţiei pentru procurori a CSM că, în opinia lui, procurorii trebuie să fie independenţi, să nu mai existe control ierarhic şi, totodată, că Guvernul şi politicul nu se implică în niciun fel în alegerile Consiliului.

Primul ministru a spus că a fost invitat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a discuta câteva probleme privind situaţia actuală.

Ponta a spus că în primul rând a dorit să transmită că Guvernul şi politicul nu doresc să se implice în alegerile din CSM, pentru că judecătorii şi procurorii ştiu mai bine ce au de făcut şi răspund în faţa colegilor lor pentru deciziile pe care le iau.

"Judecătorii şi procurorii ştiu să se lupte singuri pentru independenţa lor şi niciun om politic care spune că vrea să îi ajute, de fapt nu vrea să îi ajute. Eu am venit (la CSM, n.r.) să spun un singur lucru: Guvernul şi, sigur, vorbesc şi ca lider politic, nu ne implicăm în niciun fel, nici nu vrem să îi ajutăm, nici nu vrem să îi încurcăm, ştiu ei mai bine ce au de făcut şi sunt responsabili în faţa propriilor colegi, judecători şi procurori, de ceea ce au de făcut în calitate de membri ai CSM", a spus Ponta, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Ponta a spus că al doilea mesaj pe care l-a transmis în şedinţa Secţiei pentru procurori a fost poziţia lui ca premier şi lider politic vizavi de statutul procurorilor. El a precizat că acesta a fost de fapt principalul motiv pentru care a venit marţi la CSM.

Premierul a adăugat că poziţia pe care a exprimat-o şi pe care şi-o asumă este aceea că procurorii trebuie să fie cu adevărat independenţi, aşa cum sunt şi judecătorii.

"Decizia va aparţine numai şi numai Parlamentului, la momentul revizuirii Constituţiei, dar eu am o poziţie foarte clară, şi anume aceea că procurorii trebuie să rămână magistraţi, dar procurorii, în viitor, dacă suntem cu toţii de acord şi schimbăm Constituţia, procurorii trebuie să fie cu adevărat independenţi, aşa cum sunt şi judecătorii", a precizat Ponta.

Premierul a mai spus că distincţia trebuie să fie foarte clară între justiţia înfăptuită de judecători, procurori şi zona politică.

"Adică actualele prevederi din Constituţie care privesc controlul ierarhic, faptul că procurorii se supun ierarhic mai departe, până la procurorul general şi ideea de autoritate a ministrului Justiţiei, sunt lucruri pe care, aşa cum le-am văzut în singura ţară în care am fost ca procuror tânăr, în Italia, sunt lucruri pe care trebuie să le înlăturăm şi distincţia trebuie să fie foarte clară între justiţia înfăptuită de judecători, procurori şi zona politică", a mai declarat Victor Ponta.

În 11 ianuarie a avut loc o întâlnire a prim-procurorilor parchetelor de pe lângă tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, procurorilor şefi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, conducerii PICCJ şi membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, "în contextul îngrijorării exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultării din data de 10 ianuarie 2013 faţă de declaraţiile apărute in spaţiul public cu privire la iminenţa unor modificări referitoare la poziţia şi rolul procurorului", preciza Ministerul Public.

"Participanţii au hotărât în unanimitate, în baza mandatului încredinţat de corpul profesional al procurorilor, ca PICCJ şi Secţia pentru procurori a CSM să adreseze o solicitare Guvernului României de a detalia referirile din Programul de guvernare la măsurile legislative pentru «Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale»", arăta Ministerul Public.

Premierul Victor Ponta declara că va răspunde în scris privind clarificarea statutului procurorilor, arătând că procurorii trebuie să fie independenţi şi să nu se mai subordoneze ierarhic, precum judecătorii şi menţionând că în aceste condiţii nu va mai conta cine este procuror general.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Am spus la CSM că procurorii trebuie să fie independenţi, să nu mai existe control ierarhic.
 Vizualizări articol: 745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Am spus la CSM că procurorii trebuie să fie independenţi, să nu mai existe control ierarhic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei