Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 16 (5223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România ar putea ieşi în mai-iunie din procedura de deficit bugetar excesiv

Marţi, 22 Ianuarie 2013 (16:34:55)

Autorităţile române vor notifica Comisia Europeană până la 1 aprilie că deficitul calculat al României a fost mai mic de 3% din PIB anul trecut, dacă valorile preliminare ale execuţiei bugetare se confirmă, iar în mai-iunie Ecofin ar putea adopta decizia finală de abrogare a deficitului excesiv.

"Dacă valorile preliminare ale execuţiei bugetare pentru 2012 se vor confirma, autorităţile române vor notifica până la 1 aprilie, Comisiei Europene, faptul că deficitul calculat a fost mai mic de 3% din PIB, cât şi faptul că va continua tendinţa de reducere a deficitului structural", a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Cătălin Doltu într-un comunicat, după ce a participat la reuniunea Consiliului Ecofin, la Bruxelles.

Decizia Ecofin privind existenţa deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009. Ea a fost determinată de faptul că România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB. În consecinţă, România a trebuit să adopte măsuri severe de scădere a deficitului în domeniul salarizării în sistemul public, schimbări în sistemul de pensii, precum şi alte măsuri menite să reducă dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern, se arată în comunicatul MFP.

Comisia Europeană va analiza posibilitatea ca România să aibă o tendinţă clară pe termen mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB, după care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv în România, iar în lunile mai - iunie s-ar putea adopta decizia finală în acest sens.

"Contextul general care permite îmbunătaţirea guvernanţei fiscale este favorabil. Acum există legea responsabilităţii fiscale, Consiliul Fiscal, s-a realizat un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu, a continuat rafinarea prognozelor, s-au redus rectificările bugetare pe parcursul anului fiscal. Autorităţile române au reuşit, chiar şi într-un an dificil, marcat de campanii electorale majore, cum a fost 2012, să imprime o tendinţă descrescătoare a dezechilibrelor interne reflectate în deficitul bugetar", a arătat Doltu.

La sfârşitul anului trecut, 20 din cele 27 de ţări membre ale UE se aflau în procedura de deficit excesiv, cu excepţia Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Finlandei, Maltei, Luxemburgului şi Suediei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România ar putea ieşi în mai-iunie din procedura de deficit bugetar excesiv.
 Vizualizări articol: 598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România ar putea ieşi în mai-iunie din procedura de deficit bugetar excesiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei