Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iul 2012 - Anul XVII, nr. 164 (5069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE va definitiva miercuri raportul pe MCV, după analiza celor 11 puncte din răspunsul României

Marţi, 17 Iulie 2012 (15:39:22)

Comisia Europeană va definitiva miercuri dimineaţă textul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie referitor la România, după ce va fi analizat punct cu punct răspunsul Guvernului de la Bucureşti referitor la cele 11 probleme, a precizat marţi un oficial al Comisiei

"În acest moment, nu am făcut o analiză punct cu punct a răspunsului. Salutăm faptul că România a răspuns la solicitările noastre. Vom analiza răspunsul României, iar răspunsul politic al Comisiei va fi inclus în raportul MCV pe care îl vom prezenta mâine", a declarat Frederic Vincent, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în briefingul de presă zilnic al CE.

El a arătat că miercuri dimineaţă Colegiul comisarilor europeni se va reuni într-o şedinţă în care va analiza punct cu punct răspunsul trimis de Guvernul de la Bucureşti, iar concluziile vor fi inserate în textul raportului MCV, iar ulterior acesta va fi prezentat la ora 13.00, ora Bruxelles-ului (ora 14.00, ora României), în conferinţa de presă programată pentru ca raportul să fie dat publicităţii.

De asemenea, întrebat dacă în raport vor fi incluse referiri şi la votul de miercuri din Parlamentul României referitor la legea de desfăşurare a referendumului, oficialul CE a spus că "evoluţiile politice din România sunt urmărite şi, dacă sunt necesare adaptări ale textului în funcţie de acestea, vor fi făcute".

Frederic Vincent a confirmat şi că preşedintele Jose Manuel Barroso a primit luni răspunsul detaliat din partea premierului Victor Ponta referitor la cele 11 puncte ridicate de Comisia Europeană.

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară pentru MEDIAFAX că a transmis Comisiei Europene luni, în jurul orei 17.00, răspunsul la solicitările adresate de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi că vineri a fost transmis oficialilor europeni doar un draft cu răspunsurile solicitate.

El a precizat că răspunsul oficial a fost transmis la Bruxelles luni, în jurul orei 17.00, înaintea întâlnirii cu preşedintele interimar Crin Antonescu. Premierul a arătat totodată că a mai răspuns întrebărilor oficialilor europeni şi vineri, prin intermediul unui draft.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la RRA, că în proiectul neoficial al raportului Comisiei Europene apar "nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE", el exprimându-şi speranţa ca acestea să nu fie incluse în raportul final.

Întrebat despre ceea ce va constata CE în raportul privind MCV, Crin Antonescu a răspuns: "Pot să fac şi eu o critică din capul locului, şi anume că acolo apar nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE".

"Primul lucru care sare în ochi este că, deşi MCV are nişte zone foarte clare, el este extins cu consideraţii şi cu puncte de vedere sau chiar măsuri de natură strict politică. Discutăm despre ceea ce ştim în acest moment că ar circula. (...) Sper ca în forma finală, oficială a raportului să dispară", a mai spus preşedintele interimar.

El a menţionat că discută despre forma neoficială a proiectului de raport.

Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", conform proiectului raportului CE privind MCV obţinut de MEDIAFAX.

"Cel mai important pas pe care vor trebui să îl facă Guvernul şi instituţiile cheie din România va fi să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să îi facă Guvernul şi Parlamentul", se arată în proiectul raportului, obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.

Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.

În plus, Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei au primit răspuns adecvat, precum şi dacă este respectată separaţia puterilor în stat.

"Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârşitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenţie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar şi printr-un dialog strâns cu autorităţile din România şi din statele membre", se arată în proiectul raportului, obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.

MCV a fost instituit în 2007, la momentul aderării României la UE, ca instrument care să asigure monitorizarea continuării reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Anual, Comisia a prezentat un raport în luna iulie, care era precedat de un raport intermediar în februarie. În acest an, a fost prezentat raportul intermediar din februarie, iar miercuri urmează să fie adoptat şi dat publicităţii raportul anual. În aceste condiţii, o eventuală decizie a CE de a adopta un nou raport în acest an ar fi o premieră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE va definitiva miercuri raportul pe MCV, după analiza celor 11 puncte din răspunsul României.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE va definitiva miercuri raportul pe MCV, după analiza celor 11 puncte din răspunsul României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei