Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 oct 2011 - Anul XVI, nr. 237 (4835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ZF: Memoria socială este scurtă. Cât vor mai ţine minte românii din această criză?

Vineri, 7 Octombrie 2011 (16:39:45)

Criza sporeşte importanţa economisirii, cererea internă ar trebui stimulată, băncile nu au cum să vândă bunurile executate, aşa că mai bine îşi ajută clienţii, iar reducerea contribuţiilor sociale ar fi soluţia cea mai puţin riscantă de stimulare a economiei, scrie ZF în ediţia de vineri.

Ziarul Financiar prezintă cele mai importante concluzii de la România Financial Forum, conferinţa organizată de Mediafax îm­preună cu BNR. În privinţa acordurilor de împrumut, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că au fost bune, generând îmbunătăţirea fundamentelor economice, însă nu au reuşit pe deplin din cauză că nu am atras fonduri europene.

În condiţii de criză, soluţia pentru economie este stimularea cererii interne, obiectiv care poate să fie atins prin promovarea anumitor politici monetare şi fiscale, dar înrăută­ţirea prognozelor economice ar putea obliga Guvernul să-şi reconsidere poziţia şi să facă noi disponibilizări. Băncile trebuie să treacă la un nou model de business orientat spre finanţarea companiilor. Paradigma bancară se schimbă, fiind necesară îndreptarea atenţiei spre economisirea internă.

Concluziile Romania Financial Forum:

1. Reducerea contribuţiilor sociale reprezintă un risc, însă ar fi cea mai binevenită măsură pentru a stimula economia, pentru că munca este supraîmpovărată.

2. Acordurile cu FMI şi Comisia Europeană au fost necesare şi gândite serios, iar reformele au îmbunătăţit fundamentele economice, iar disputa internă privind acordurile cu FMI şi CE trebuie să înceteze.

3. Prognoza de creştere economică pentru 2012 va fi schimbată, în principal pentru că nu mai putem miza pe aceeaşi creştere a exporturilor.

4. România a contractat deja în mare parte fondurile structurale de la Uniunea Europeană pentru următorii patru ani, astfel că problema nu este identificarea de noi proiecte, ci implementarea celor existente. Percepţia legată de absorbţia fondurilor nu se va îmbunătăţi pånă nu se vor vedea rezultatele.

5. Executarea silită a devenit greoaie, iar băncile ar trebui să caute soluţii pentru salvarea clienţilor.

6. Schimbarea paradigmei financiare la nivel global va impune o atenţie sporită pentru economisire deoarece resursele vor scădea, iar statele care vor avea deficit de capital vor fi influenţate în finanţarea bancară şi creşterea economică.

7. Băncile din Romånia ar putea fi nevoite să treacă de la modelul de business cu reţelele extinse, cu mulţi angajaţi, către finanţarea corporaţiilor, pentru a contrabalansa încetinirea creditării şi eficientiza activitatea.

8. România trebuie să limiteze prin Constituţie datoria publică mai curând decât deficitul şi să găsească un echilibru mai bun în politica fiscală.

9. În perioadă de criză trebuie stimulată cererea internă, obiectiv care poate fi atins prin promovarea unor anumite politici monetare şi fiscale; stimularea consumului se poate face prin creşterea cheltuielilor sau scăderea taxelor, inclusiv pe forţa de muncă. Politica monetară nu prea are ce să facă în România.

10. Ar fi nevoie de reducerea cu cel puţin 30% a numărului de bugetari, diminuarea putând fi făcută într-un interval de 2-4 ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ZF: Memoria socială este scurtă. Cât vor mai ţine minte românii din această criză?.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZF: Memoria socială este scurtă. Cât vor mai ţine minte românii din această criză?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei