Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 oct 2011 - Anul XVI, nr. 237 (4835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DNA continuă cercetările privind informaţiile legate de cazul UEFA-Euro 2012

Vineri, 7 Octombrie 2011 (16:36:27)

Direcţia Naţională Anticorupţie continuă cercetările în cazul privind presupuse fapte de corupţie în urma cărora anumiţi membri ai Comitetului Executiv al UEFA ar fi favorizat, la desemnarea gazdelor Campionatului European de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul alteia.

În urma unei solicitări a agenţiei MEDIAFAX referitoare la stadiul cercetărilor în cazul presupusei mite în care ar fi implicat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, DNA a comunicat: "Informaţii suplimentare comunicatului 575/VIII/3 din data de 29 octombrie 2010 nu sunt publice în acest moment, în conformitate cu prevederile articolului 12, alineatul 1, literele e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public".

Potrivit prevederilor indicate, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor următoarele informaţii: e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare; f) informatiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces.

Concret, DNA îşi continuă investigaţiile în cazul deschis în urmă cu un an.

În 29 octombrie 2010, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi au declanşat verificările în legătură cu posibile fapte de corupţie în urma cărora "anumiţi membri ai Comitetului Executiv al UEFA" ar fi favorizat două ţări în detrimentul alteia în contextul acordării dreptului de a organiza CE de fotbal din 2012.

Într-un comunicat, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că procurorii "s-au sesizat din oficiu" în acest caz, după ce în presa internaţională au apărut informaţii preluate apoi şi de mass-media românească.

"Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi efectuează verificări privind presupuse fapte de corupţie în urma cărora anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări", se arată în comunicatul din 29 octombrie 2010 al DNA.

Singurul reprezentant al României în Comitetul Executiv al UEFA este preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu.

În 30 octombrie 2010, fostul trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal (CFA), Spyros Marangos, care a formulat acuzaţiile de corupţie în cazul Euro-2012, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului ProSport, că nu deţine dovezi care să-l vizeze pe preşedintele FRF, Mircea Sandu.

Spyros Marangos a precizat, pentru ProSport, că în declaraţiile făcute până în prezent, în presa internaţională, nu a oferit niciun nume şi nici sume de bani şi că informaţiile apărute în cotidianul italian Gazzetta dello Sport sau în alte publicaţii în aceste zile reprezintă "minciuni şi speculaţii".

Întrebat dacă preşedintele FRF, Mircea Sandu, se face vinovat de ceva în acest caz, fostul responsabil al federaţiei cipriote a răspuns: "Nu m-am exprimat niciodată la adresa dânsului. Nu am zis nimic de România şi nimic despre Mircea Sandu. Mai mult, e prieten bun cu Marios Lefkaritis (n.r. - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Cipru) şi îi salut pe amândoi prin intermediul dumneavoastră. Oameni deosebiţi! România nu apare în dovezile pe care le am".

Spyros Marangos a adăugat că acuzaţiile sale vizează Ucraina şi patru oficiali ai UEFA şi că nu există niciun român între aceşti patru oficiali.

În 21 ianuarie 2011, UEFA a anunţa că procurorul general al Ciprului a decis să închidă cazul lui Spyros Marangos, care a acuzat de corupţie membri ai Comitetului Executiv al forului european în procesul atribuirii Euro-2012, însă precizează că plângerea depusă împotriva acestuia în Elveţia rămâne valabilă.

Potrivit site-ului oficial al UEFA, procurorul general al Ciprului a decis să închidă cazul, pe motiv că acuzaţiile sunt nefondate, decizia fiind lăudată de forul european.

Presupusul caz de corupţie privind atribuirea organizării Campionatului European de fotbal Ucrainei şi Poloniei a apărut după ce Spyros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, a acuzat în presa internaţională că patru membri ai Comitetului Exccutiv al UEFA ar fi fost mituiţi înaintea votului din aprilie 2007.

Marangos, care nu a precizat niciun nume, a susţinut, într-un interviu publicat de cotidianul italian Gazzetta dello Sport, că dintre cei opt membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat în favoarea Ucrainei şi Poloniei, patru au fost mituiţi, el spunând că deţine probe clare în acest sens, în timp ce alţi trei au votat corect. Un al optulea membru este bănuit de corupţie, dar nu există probe în acest sens.

Spyros Marangos a declarat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.

Gazzetta dello Sport a întocmit o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului. Votul pentru desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.

"În seif am dovezi şi am trei mărturii. A fost o mită de nouă milioane de euro, iar trei milioane erau în interiorul unui ursuleţ de pluş. În Germania se vorbeşte şi despre a cincea persoană, dar eu nu am dovezi", a spus Marangos, pentru cotidianul italian.

Fostul oficial cipriot a precizat că este dispus să arate toate informaţiile pe care le deţine, dar doar în Cipru şi numai în prezenţa unui avocat şi a reprezentanţilor unei autorităţi publice cipriote.

"Personal, nu îmi este teamă. Vreau să merg până la capăt. Dar mi-e teamă pentru soţia mea, pentru copii, prieteni, martori, avocaţi şi chiar pentru voi, jurnaliştii", a adăugat Marangos.

Spyros Marangos a mai spus că a început să strângă informaţii privind voturile pentru atribuirea organizării Euro-2012 după ce a văzut că există "acţiuni suspecte", înainte de desemnarea organizatoarei.

"Înainte de ziua votului am remarcat acţiuni suspecte. Ştiam că Surkis (n.r. - preşedintele federaţiei ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: să obţină organizarea Euro-2012 cu orice preţ. Şi am început să mă informez", a explicat Marangos.

Mircea Sandu a dat publicităţii un comunicat, în care asigură opinia publică de faptul că persoana sa "nu a fost şi nu va fi niciodată asociată cu ceea ce înseamnă corupţie".

"Spyros Marangos nu pomeneşte niciun nume şi nicio ţară, declaraţiile sale fiind făcute la modul general. Cotidianul La Gazzetta dello Sport publică o hartă, sugerând cum s-ar fi votat atribuirea Euro-2012. Mai mult, în subsolul hărţii, ziarul italian specifică faptul că, în condiţiile în care votul a fost secret şi fără a se putea afirma cu certitudine cine cu cine a votat, membrii Comitetului Executiv al UEFA din patru dintre cele şapte ţări prezumtiv pro-Polonia şi Ucraina ar fi votat în schimbul unor sume de bani. Şi atunci, unde este pomenit numele Mircea Sandu? De unde până unde bănuiala care ar plana asupra sa?", se arăta în comunicatul postat pe site-ul FRF.

Totodată, Sandu cerea instituţiilor media care au asociat în mod tendenţios numele său cu acest caz să dezmintă "minciunile şi, implicit, dezinformările" publicate.

Într-o intervenţie telefonică la sport.ro, Sandu a declarat că este posibil ca acuzaţiile lui Marangos să fie o consecinţă a faptului că a fost dat afară de preşedintele Federaţiei Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis.

"Să vedem pe cine s-a supărat. Dacă s-a supărat pe Mario (n.r. - Mario Lefkaritis, preşedintele federaţiei cipriote şi membru în Comitetul Executiv al UEFA), o fi că l-a dat afară din federaţie", a explicat Mircea Sandu, bun prieten cu Mario Lefkaritis.

Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (preşedintele UEFA, Franţa), Şenes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) şi Mircea Sandu (România).

În 18 aprilie 2007, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuită Ucrainei şi Poloniei, candidatura celor două ţări primind opt voturi faţă de cele patru acordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatură, cea comună a Ungariei şi Croaţiei, dar aceasta a fost eliminată în primul tur de scrutin.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA continuă cercetările privind informaţiile legate de cazul UEFA-Euro 2012.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DNA continuă cercetările privind informaţiile legate de cazul UEFA-Euro 20120.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei