Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 sep 2009 - Anul XIV, nr. 226 (4212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu, la o dezbatere a dascălilor: România nu are şanse dacă nu îşi modifică sistemul de educaţie

Duminică, 27 Septembrie 2009 (13:48:21)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la o dezbatere cu profesorii bihoreni organizată de ISJ, că a lansat ideea de reformă în educaţie pentru că a fost "alertat", în 2006, de constatările Comisiei Europene, adăugând că "România n-are şanse dacă nu îşi modifică sistemul de educaţie".

Şeful statului a participat, la Oradea, la o dezbatere pe tema Legii educaţiei naţionale, la care au fost prezente aproximativ 200 de cadre didactice bihorene, evenimentul fiind organizat de Inspectoratul Şcolar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a ţinut să le prezinte profesorilor geneza reformei în educaţie, pornită de la constatările unei evaluări europene.

"Am lansat această idee după ce, în 2006, am primit pe birou evaluarea europeană pentru sistemul de educaţie românesc. Vă mărturisesc că m-a alertat ce se constata acolo. Atunci am înţeles deosebirea între un copil care memorează date şi unul care îşi dezvoltă abilităţi şi la acest capitol noi stăm foarte rău", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a spus că legea născută după multe dezbateri "nu este o lege perfectă, dar aşează sistemul de educaţie pe un drum nou".

"Până acum, modul de funcţionare a şcolii era deasupra comunităţii. Acum o reaşezăm (şcoala - n.r.) în mijlocul comunităţii", a explicat el.

Şeful statului i-a întrebat pe profesorii bihoreni cât este de util pentru un copil să stea şase ore la şcoală şi să înveţe 13 materii într-un an, în loc de şase-şapte.

"Curricula s-a făcut cu destul de puţin interes pentru elevi", a răspuns tot el.

Băsescu a făcut referire şi la sistemul universitar, spunând că acesta este "privit" cu seriozitate de lege.

"Vor fi universităţi acreditate doar pentru programe de licenţă. Altele, mai puţine, pentru licenţă şi masterat şi altele, şi mai puţine, pentru doctorat", a explicat el.

Preşedintele a vorbit şi despre faptul că, prin scăderea numărului de ore, va scădea şi necesarul de cadre didactice.

"Prin legea educaţiei naţionale s-a introdus obligativitatea unui an la grădiniţă. Aici, România nu are cadre didactice pregătite. Este o rezervă uriaşă de locuri de muncă, o oportunitate pentru cei care nu îşi găsesc locul în învăţământ", a menţionat acesta.

Băsescu a spus că ştie că legea educaţiei generează nemulţumiri, însă crede că profesorii valoroşi vor fi mai bine preţuiţi.

În finalul întâlnirii, el le-a mulţumit profesorilor pentru faptul că "îşi fac meseria cu drag" şi le-a spus că se consideră "un bun produs al şcolii româneşti".

Ulterior, el a susţinut o scurtă declaraţie de presă, în care şi-a explicat vizita în judeţ.

"Am venit în Bihor pe de-o parte să mă întâlnesc cu profesorii, pe de altă parte să informez administraţia publică locală despre ce urmează să se întâmple în România din punctul de vedere al descentralizării, dar şi de reacţiile pe care trebuie să le aibă pe timp de criză - restrângerea bugetelor", a spus el.

Băsescu a fost întrebat de un jurnalist, în contextul declaraţiei că se consideră "un bun produs al şcolii româneşti", dacă revine asupra afirmaţiilor făcute cu mai mult timp în urmă, potrivit cărora şcoala românească ar produce "tâmpiţi".

"Nu e nicio revenire. Şi acum şcoala românească are şi produse bune, priviţi olimpicii. Problema este cu media produselor, care dintre ele este mai mare", a răspuns Băsescu.

În faţa sediului Filarmonicii din Oradea, unde a avut loc dezbaterea, zeci de persoane au aşteptat ca şeful statului să iasă, iar acesta a dat mâna cu mai mulţi vârstnici şi a pupat pe obraji câţiva copii.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, duminică dimineaţă, la Oradea, cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţ, urmând să participe la manifestările dedicate zilelor oraşelor Marghita şi Ştei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, la o dezbatere a dascălilor: România nu are şanse dacă nu îşi modifică sistemul de educaţie.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu, la o dezbatere a dascălilor: România nu are şanse dacă nu îşi modifică sistemul de educaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei