Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 feb 2009 - Anul XIV, nr. 30 (4016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câmpeanu: Bugetul de asigurări sociale e prevăzut cu excedent, Guvernul nu vrea să mărească pensiile

Duminică, 8 Februarie 2009 (16:45:02)
Fostul ministru al muncii Mariana Câmpeanu (PNL) a acuzat, duminică, Guvernul Boc că nu vrea să respecte legea de creştere la 45% a punctului de pensie, având în vedere că proiectul de buget pe asigurările sociale prognozează un excedent de 522 de milioane de lei până la finalul anului 2009.

"Dacă bugetul de asigurărilor sociale va fi excedentar, şi este prevăzut a fi excedentar cu 522 de milioane de lei la sfârşitul 2009, atunci scuza Guvernului că nu sunt bani în acest moment pentru a respecta legea de stabilire a valorii punctului de pensie la 45% din salariului mediu pe economie nu se mai justifică, ci este pur şi simplu numai de faţadă spus că aceste pensii vor creşte cu 5%. Este de fapt o nerespectare a legilor în vigoare", a susţinut Mariana Câmpeanu.

Fostul ministru al Muncii a menţionat că "tot atât de adevărat este că şi salariile vor scădea atât în termen nominal, cât şi real, deşi tot timpul se afirmă că acestea vor creşte în anumite condiţii".

În plus, fostul ministru liberal a subliniat că "bugetul de asigurări sociale are o viziune strict contabilă şi învechită şi fără o abordare modernă".

"Toată creşterea veniturilor este făcută prin creşterea CAS-ului, în condiţiile în care se cunoaşte faptul că în toţi anii când CAS-ul a fost foarte mare deficitele la bugetul de asigurări sociale au fost de asemenea foarte mari. Se prevede un excedent al bugetului de asigurări sociale începând cu anul 2009 până în 2012, ajungându-se la un excedent de1,6 miliarde de lei, în condiţiile în care toată societatea românească şi toţi specialiştii vorbesc foarte mult despre deficitele pe care le va înregistra bugetul de asigurări sociale ţinând cont de fenomenul de îmbătârnire a populaţiei şi de scădere a numărului contribuabililor", a apreciat Câmpeanu.

Ea a precizat că această creştere a excedentului "nu are niciun temei", declarându-se "foarte supărată" de faptul că Guvernul liberal a fost presat de actualii guvernanţi să mărească mai devreme pensiile în 2008, măsură ce a creat o parte din deficitul de care este acuzat acum PNL.

"Mă supără foarte tare că în 2008 am fost supuşi la o presiune extraordinară să devansăm majorarea punctului de pensie cu o lună mai devreme - în loc de noiembrie s-au dat în octombrie - ceea ce a însemnat un deficit de 1.300 de miloane de lei - o parte din deficitul de care suntem acuzaţi că l-am lăsat la sfârşitul anului. Tot timpul s-a spus: «Există bani, nu ştiţi sau nu vreţi să-i daţi pensionarilor, noi din prima zi o să facem acest lucru!». Vreau să demonstrez că guvernanţii nu doresc să dea, pentru că după excedentul pe care îl au, nu înţeleg de ce nu respectă legea", a mai spus Câmpeanu, menţionând că nu înţelege de ce a fost atât de "secret" bugetul, având în vedere că nu conţine "nimic deosebit faţă de cum s-a construit bugetul până acum".

În ceea ce priveşte lipsa unei viziuni moderne a acestui buget, Câmpeanu a relatat că actualul proiect de buget prevede o scădere nepermis de mare a contribuţiilor la asigurările pentru risc şi accidente de muncă, când "în societatea occidentală aceste asigurări au o pondere foarte mare, pentru că este foarte bine ştiut că aproape toate îmbolnăvirile se produc ca urmare a efectelor de la locul de muncă".

"În loc să ne îndreptăm, ca toate societăţile moderne, către o activitate de asigurare a oricărui fenomen, nu numai cel legat de pensii, rămânem închistaţi într-un sistem de asigurări de acum 100 de ani, de pe vremea lui Bismark", a afirmat Mariana Câmpeanu.

Ea a evidenţiat, pe de altă parte, că veniturile bazate în principal pe creşterea contribuţiilor, prognozate de actualul Executiv, vor conduce de fapt la "o evaziune fiscală", cauzată nu numai de remunerarea persoanelor "pe diverse alte forme decât cea a contractului de muncă", dar şi prin formula practicată de foarte mult timp "de a acorda o anumită sumă de bani pe cartea de muncă şi restul în mână".

Contribuţia de asigurări sociale plătită de angajat, indiferent de natura condiţiilor de nuncă, a fost majorată de la 1 februarie cu un punct procentual, de la 9,5% la 10,5%. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat că nivelul contribuţiilor plătite de angajator şi angajat vor creşte cu 3,3 puncte procentuale, revenind la nivelul aplicat în primul semestru al anului 2008.

Contribuţiile plătite de angajaţi şi angajatori însumează în prezent 40,05% din salariul brut, deşi ar fi trebuit să scadă de la 1 ianuarie 2009 cu două puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% din salariul brut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpeanu: Bugetul de asigurări sociale e prevăzut cu excedent, Guvernul nu vrea să mărească pensiile.
 Vizualizări articol: 441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câmpeanu: Bugetul de asigurări sociale e prevăzut cu excedent, Guvernul nu vrea să mărească pensiile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei