Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 feb 2009 - Anul XIV, nr. 30 (4016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Stră-, stră-, stră-...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Lumea nici n-a început, nici nu se termină cu noi. Am rezonat cum se cuvine la versurile lui Păunescu închinate părinţilor („Ia priviţi-i cum se duc / Cum se duc şi cum se sting…”), dar de la bunici în jos, reacţia afectivă se subţiază până ajunge la indiferenţă.

Ce ştim despre străbunicii noştri? Le purtăm numele, le-am moştenit caracterele, şi cât de departe par de noi acei severi mustăcioşi strânşi în straie nemţeşti şi speriatele moldovence scufundate-n crinoline – asta, dacă s-au păstrat dagherotipiile şi fotografiile de odinioară; cel mai adesea, nu. O bună parte din fiinţa lor  este întrupată într-a noastră; n-ar trebui să-i lăsăm să se mistuie în neguroasă uitare! Măcar din când în când să încercăm a ne întoarce gândul către vremile acelea: cum trăiau stră- şi stră-stră-bunicii noştri?

Am cercetat gazete moldoveneşti de la începutul şi până la mijlocul veacului XIX. Iată ştiri de altădată. „Doctorul Zielinski, chirurg, dentist şi urechist, a sosit la Iaşi, unde va sta două luni. El va face toate operaţiile de ochi, precum îndreptarea ochilor încruciţi, numai înainte de amiază.” „Poliţia îşi face de lucru cu birjarii, stabilind: nu este slobod a mâna repede pe uliţi, căci va fi înfrânat.” „Ocna dă fiecărui întemniţat, în zilele de frupt, câte una ocă făină, una sută dramuri carne gătită cu ceapă şi legumele trebuincioase şi câte 25 dramuri de rachiu. În zilele de post, jumătate ocă mămăligă, 50 dramuri peşte sărat sau 100 dramuri fasole. Îmbrăcămintea pentru un an întreg este: două cămeşi de individ, două părechi izmene, opinci cât va putea rupe, un sucman şi o căciulă. Paile de aşternut se schimbă odată la lună.” „O prădăciune din cele sumeţe s-a plinit în casele postelnicului Asaki. Folosindu-să de o turburare a elementelor, o furtună cumplită, cu ploaie, banda înarmată cu unelte şi cu o scară, trecând prin grădină, s-au suit prin fereastra rândului al doilea, cu ajutorul luminei de lună, cu mare ghibăcie au deschis fereastra cabinetului şi au luat tot ce le-a plăcut. Cercetează stolnicul Ionescu, şeful Mesei Criminale.” „Înalta Ocârmuire încredinţând Domnului Vasile Alecsandri voia de a scoate o publicaţie periodică sub titlul de România literară, D. Alecsandri face cunoscut publicului cetitor din părţile româneşti că de la 1 ghenar această foaie va ieşi regulat, odată pe săptămână.” Se întoarce în scaun Prinţul Ghica: „la fiecare politie pe unde va trece, va fi întâmpinat de Eforie, cu boierii şi neguţitorii de acolo. La bariera Capitaliei se va îngrupi un cortegiu alcătuit în cuvenită rânduială de jandarmii Isprăvniciei şi ai Poliţiei, corporaţiile Capitaliei şi Eforia cu steagul ei, un peloton de lăncieri şi Ştabul cu adjutanţii Domneşti.” „Luându-se în observaţie că în toată ţara există epizootie şi dacă nu se vor opri adunările vitelor pe la iarmaroace se va întinde răul şi mai mult, Comitetul Sănătăţei au hotărât a se desfiinţa toate iarmaroacele de vite cornorate.”

 „La şpiţeria împosesită de D. Dionisie Oros, la Vulturul Dublu, au sosit acum de la Paris de cea mai bună calitate: Rob de Lafector, pudră de roje, sirop de Lamoro pentru tusă, elicsir şi pravuri de dinţi. Asemenea se află în vânzare gazo-gen pentru lampe şi sineală foarte bună.” „Calendarul pentru români scos de Institutul Albinei cuprinde: biografia sfinţilor, Cometa, Cum poate fi omul ferice, Femeia, Patru regule în contra temerei de moarte, Aerul atmosferic, Istoria tabacului, Petru Rareş –novel istoric, poesii, şarade, logogrifuri, stampe.” „Cancelaria Domnească stabileşte următoarea împărţeală a zilelor săptămânii: luni – audienţe pentru primirea jalbelor; marţi – sânt priimiţi de Domn miniştrii departamentului din lăuntru şi de finanţe; - miercuri se vor priimi ministrul Departamentului dreptăţii şi Inspectorul general al Miliţiei; joi – se expediază corespondenţa Prinţului; vineri: dau audienţe miniştrii dreptăţii şi lucrărilor publice; sâmbătă – priimirea.

Consulilor puterilor străine şi lucrări cu ministrul cultelor şi instrucţiunii publice; duminica – sunt priimiţi toţi cei care doresc să se înfăţoşeze Prinţului.” „Comitetul Sănătăţii atrage luarea aminte: sunt vreo două săptămâni de când s-au arătat în cvartalul al 5-lea al Capitaliei nişte cazuri izolate de holeră, jertfele numărându-se cu deosebire în naţia evreiască.” „Circul Beranek s-a instalat în dosul Bisericii Banu. Programe schimbătoare. Începutul la 7 oare sara.”

Altă lume? Nu. Copilăria lumii noastre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stră-, stră-, stră-....
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Stră-, stră-, stră-...5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei