Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 ian 2009 - Anul XIV, nr. 1 (3987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Primul autocar cu cetăţeni străini s-a întors în Gaza City, din cauza tirurilor cu rachete

Luni, 5 Ianuarie 2009 (13:42:12)
Ministerul Afacerilor Externe a informat, luni, că primul autocar cu cetăţeni străini care au primit acordul autorităţilor israeliene pentru evacuare a ajuns în apropierea punctului de frontieră Erez însă, din cauza tirurilor cu rachete, a fost nevoit să se întoarcă în Gaza City.

Potrivit MAE, I.C.R.C. (Crucea Roşie şi Semiluna Internaţională) nu şi-a asumat responsabilitatea continuării călătoriei până la Erez.

Ambasada României la Tel Aviv menţine legătura cu cetăţenii români din Fâşia Gaza şi cu autorităţile israeliene în perspectiva continuării acţiunilor de evacuare în funcţie de evoluţia situaţiei în zonă, mai precizează Ministerul de Externe român.

MAE a precizat, luni, printr-un comunicat de presă, faptul că 63 de cetăţeni români şi cu dublă cetăţenie (română şi palestiniană) au primit aprobarea autorităţilor israeliene pentru a fi evacuaţi din Fâşia Gaza, prin punctul de frontieră Erez.

MAE a confirmat, luni, printr-un comunicat de presă, faptul că 55 de cetăţeni români au primit aprobarea autorităţilor israeliene pentru revenirea din Fâşia Gaza dar precizează că acestora li se adaugă alte 3 nouă persoane, astfel că numărul aprobărilor este de 63.

Astfel, potrivit comunicatului citat, "în urma demersurilor insistente ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ambasadei României la Tel Aviv, autorităţile israeliene au autorizat ca toţi cei 63 de cetăţeni români şi cu dublă cetăţenie (română şi palestiniană) care au solicitat să părăsească Fâşia Gaza să o facă prin punctul de frontieră Erez, în cursul zilei de 5 ianuarie, începând cu ora locală 6.30".

Personalul ambasadei a contactat în timpul nopţii toate familiile interesate, pe care le-a informat despre posibilitatea de a părăsi imediat Gaza, însă majoritatea cetăţenilor români au decis să nu facă acest demers acum.

Acţiunea a fost organizată în cooperare cu autorităţile diplomatice şi militare israeliene şi cu sprijinul Crucii Roşii palestiniene din Gaza, care a pus la dispoziţie autocare cu o capacitate de 200 de locuri pentru transportul de la Gaza City la Erez.

Personalul consular al ambasadei se află în punctul de frontieră pentru a asigura eliberarea documentelor de călătorie necesare şi tranzitarea teritoriului israelian spre Iordania, în cazul în care cetăţenii români vor ajunge la Erez.

Ambasada României la Tel Aviv menţine legătura cu cetăţenii români din zonă în perspectiva continuării acţiunilor de evacuare în funcţie de evoluţia situaţiei în zonă.

MAE a anunţat, duminică, faptul că 55 de cetăţeni români (14 femei, 5 bărbaţi şi 36 de copii) şi 9 cetăţeni palestinieni au solicitat asistenţă consulară pentru a părăsi Fâşia Gaza.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe preciza că, prin Ambasada României la Tel Aviv, este în contact permanent cu autorităţile israeliene şi întreprinde toate demersurile pentru ca cetăţenii români care dispun de documente de identitate valabile să poată părăsi Fâşia Gaza. În acest sens, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Oren David, a avut o întâlnire cu conducerea MAE.

MAE mai preciza că până duminică la ora 12.00 reprezentanţii Ambasadei de la Tel Aviv au luat legătura telefonic cu aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în Gaza.

Dintre aceştia doar 55 de cetăţeni români (14 femei, 5 bărbaţi şi 36 de copii) şi 9 cetăţeni palestinieni au solicitat asistenţă consulară pentru a părăsi zona.

Chiar şi în condiţiile existenţei unor aprobări de evacuare, punctul de trecere a frontierei de la Erez - pe unde românii ar urma să fie scoşi din Fâşia Gaza pentru a fi transportaţi către frontiera cu Iordania - este închis, iar în afară de aprobarea din partea autorităţilor israeliene, este necesară formarea unui coridor de securitate, care să permită aducerea acestora în siguranţă la Erez.

Totodată, MAE a anunţat, duminică, că, în paralel, Ambasada României la Amman a făcut demersurile necesare pe lângă autorităţile locale pentru asigurarea tranzitului cetăţenilor români prin Iordania în cazul în care autorităţile israeliene vor autoriza ieşirea din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Erez.

Un purtător de cuvânt al armatei, citat de AFP, a anunţat, luni dimineaţă, că două sute de palestinieni care au şi altă cetăţenie, respectiv română, norvegiană, germană, filipineză, poloneză, austriacă, spaniolă, franceză şi canadiană, vor primi autorizaţie să părăsească Fâşia Gaza, în cursul acestei zile, prin punctul de la Erez.

După declanşarea la 27 decembrie a ofensivei militare israeliene, cel puţin 510 palestinieni, dintre care 70 în noaptea de sâmbătă, au murit, conform serviciilor de urgenţă palestiniene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Primul autocar cu cetăţeni străini s-a întors în Gaza City, din cauza tirurilor cu rachete.
 Vizualizări articol: 497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Primul autocar cu cetăţeni străini s-a întors în Gaza City, din cauza tirurilor cu rachete0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei