Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 dec 2008 - Anul XIII, nr. 299 (3980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

TVA la tranzacţiile imobiliare comerciale ale persoanelor fizice, impozit de 16% pentru câştiguri

Duminică, 21 Decembrie 2008 (16:33:39)
Persoanele fizice care vor efectua tranzacţii imobiliare în scopuri comerciale vor achita şi taxa pe valoarea adăugată de 19%, iar câştigurile obţinute din astfel de operaţiuni, indiferent de cine sunt efectuate, vor fi impozitate cu 16%, la nivelul cotei unice de impozitare.

Pentru tranzacţiile imobiliare care nu au un scop comercial va fi menţinut actualul sistem de impozitare, conform programului de guvernare PDL-PSD. Introducerea taxei figura şi în varianta intermediară a programului de guvernare. Nici atunci şi nici acum nu este indicată data de la care noile impozite vor fi introduse.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.

Astfel, dacă proprietăţile - construcţii şi terenuri - sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2%, calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Tranzacţiile imobiliare au fost impozitate pentru prima dată în 2005, începând cu luna iunie, diferenţiat în funcţie de perioada de deţinere a imobilului, fiind introdusă o cotă de impozitare de 10% pentru câştigurile obţinute din vânzarea de clădiri şi terenuri, în cazul în care acestea sunt cedate în mai puţin de trei ani de la dobândire.

Începând cu 1 ianuarie 2006, cota a crescut la 16%, aplicată la valoarea pozitivă dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare, respectiv costul de construcţie.

La sfârşitul anului 2007, Guvernul a decis, prin modificarea Codului Fiscal, ca în suma tranzacţiilor cu clădiri şi terenuri să fie inclusă şi taxa pe valoarea adăugată, achitată de cumpărător şi ulterior rambursată acestuia. Decizia a fost luată după ce Executivul a introdus iniţial un sistem simplficat al plăţii TVA, respectiv taxarea inversă, care a permis vânzarea sau cumpărarea de bunuri fără transferul efectiv de numerar pentru cota de 19% reprezentând taxa pe valoarea adăugată.

Într-un document transmis, în ianuarie 2008, Uniunii Notarilor din România, Ministerul Finanţelor arăta însă că obţinerea de venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală nu este considerată activitate economică, astfel că aceste tranzacţii nu sunt supuse plăţii de TVA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TVA la tranzacţiile imobiliare comerciale ale persoanelor fizice, impozit de 16% pentru câştiguri.
 Vizualizări articol: 622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
TVA la tranzacţiile imobiliare comerciale ale persoanelor fizice, impozit de 16% pentru câştiguri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei