Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 dec 2008 - Anul XIII, nr. 299 (3980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Patru ani în patru zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Zile mohorâte de decembrie. Ceaţa şi ploaia care ţârcâie din cer omoară orice avânt sufletesc. Gălăgioasă şi avântată a rămas doar politica. Evenimentul memorabil al momentului, concurându-l pe cel de acum patru ani, identic prin personajele implicate în dramoletă, este cel al retragerii din postura de premier desemnat a domnului Stolojan.

Domnul Stolojan, cunoscut pentru iubirile lui constante, care au trecut de la Iliescu la Băsescu, s-a mai retras o dată. Nuanţa este că preotul care oficia tragica resemnare, acelaşi,  a plâns atunci, iar acum s-a declarat doar „puţin trist”. Este vorba, fireşte, de domnul Băsescu, prezidentul care îşi pregăteşte, prin toate pârghiile, realegerea din toamnă. Rezultatul ultimului scrutin, spun apropiaţi ai săi, l-au revoltat până peste poate. Partidul prezidenţial n-a obţinut peste 50 la sută, aşa cum dictase şeful de fapt al formaţiunii. Cu tot ajutorul, cu toată implicarea celui mare în campanie, cu toate sforţările financiare. Procentul de 33 la sută, chinuit şi scremut, este departe de a asigura suportul victoriei râvnite din noiembrie 2009.

În consecinţă, în distileria de strategii a Cotrocenilor a fost fabricată o nouă reţetă. Dublarea potului electoral s-a făcut prin atragerea partidului condus de domnul Geoană. Nu e destul. Ca atare, preşedintele s-a aplecat şi asupra chimiei interne a noului Guvern, insistând pe oameni, profile, grade de simpatie.

Din gura şefului statului (vorbe repetate şi de cel care avea să fie premier patru zile şi nu patru ani) am aflat că pohteşte nu muhaiele ofilite, ci politicieni tineri. Şi aşa a apărut tânărul (cam împiedicat dacă avem în vedere un neplăcut incident televizistic) Boc pe post de premier. Când mâzgălesc aceste rânduri este ora 11, joi  şi nu ştiu încă dacă garnitura de preferaţi ai noului guvern va cuprinde doamnele şi domnişoarele Elena Udrea, Elena Băsescu, Monica Iacob-Ritzi, Raluca Turcan. Poate vor fi, poate nu vor fi. Nedumereşte, însă, chiar la nivelul unor sugestii nevinovate, absenţa desăvârşită a criteriului competenţei.

Mă uitam, în drum spre redacţie, în lungile staţionări la care te obligă circulaţia în Bucureşti, la peisajul uman stradal. Într-un balcon de bloc fără flori, fără clasicele sfori cu izmene şi cămăşi atârnate, un bărbat nebărbierit, între două vârste, fumează. E singur. Nu pare preocupat decât de ţigara din care trage disperat, cu o frecvenţă pe care n-am mai întâlnit-o. Pauza de respiraţie dintre două fumuri practic a fost anulată. De ce fumează nebărbieritul ăsta de parcă ar veni sfârşitul lumii? Ticul ţigării presupune nişte relaxări, chiar un pic de meditaţie între fumuri, savurarea fără grabă a otrăvii.

În Piaţa Victoriei, unde sunt anunţat radiofonic că are loc un mare miting mare al protestatarilor nemulţumiţi de nu ştiu ce taxă auto, nu se vede nici un purtător de pancartă. Vreo doi-trei inşi zgribuliţi cască gura spre Guvern de pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa. În schimb, în parcarea din partea dreaptă sunt înghesuite (în număr atent) opt maşini blindate, cu gratii la geam ale Jandarmeriei. Pe toate laturile pieţei care străjuieşte Guvernul (pardon, clădirea guvernului, fiindcă Guvernul vechi nu mai e, iar ăl nou n-a ieşit încă din maternitatea Cotroceni) sunt autoturisme ale Poliţiei. Un poliţist tânăr, cu căciula albă îndesată peste urechi, ţine în gură chiştocul de trabuc al unui fluier în care nu suflă. A uitat că stă într-o intersecţie şi are misiunea să dirijeze. Privirea lui goală caută peste nişte acoperişuri un gând nedefinit. Din când în când, amintindu-şi pesemne că are o îndatorire dă dintr-o mână de parcă s-ar apăra de muşte. În faţa mea e o maşină care transportă pe acoperiş un brad înfăşat ca un copil. Un copil lung şi verde. Vreau să văd faţa şoferului, dar nu mai apuc. El o ia spre Romană, eu spre Calea Victoriei.

Chinurile facerii Guvernului Băsescu par a lăsa indiferenţi aceşti oameni. Pruncul guvernamental, cu buricul netăiat, nu creează emoţii, tulburări la nivelul şoselei. Criza mondială va veni şi fiecare se va apăra cum va putea. Slabe speranţe că de sus, de la nivelul Palatelor, preocupate de propria bunăstare şi supravieţuire, ne va apăra cineva.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru ani în patru zile.
 Vizualizări articol: 2161 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Patru ani în patru zile5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei