Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 aug 2008 - Anul XIII, nr. 199 (3880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: PSD începe marţi strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei

Luni, 25 August 2008 (16:30:20)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că social-democraţii vor începe marţi strângerea de semnături pentru proiectul de modificare a Constituţiei, textul final al propunerii urmând să fie finalizat în cursul serii de luni.

Geoană a declarat, după Biroul Permanent Naţional al PSD, că liderii social-democraţi au aprobat atât propunerea vizând modificarea unor legi în sensul depolitizării actului de Justiţie, cât şi propunerea de modificare a Constituţiei în sensul schimbării condiţiilor de imunitate acordate unor demnitari.

El a afirmat că acest text va fi finalizat în cursul serii de luni, de către un grup de lucru condus de Valer Dorneanu, şi va fi deschis semnăturilor parlamentarilor începând de marţi.

Geoană a mai spus că în BPN au existat discuţii privind "anvergura" modificării Constituţiei, el răspunzând unei întrebări legate de rezervele pe care preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, le formulase faţă de propunerea de modificare a legii fundamentale.

În acest sens, liderul PSD a afirmat că, "omeneşte", poate să înţeleagă rezervele formulate de Iliescu.

"În mod firesc, pentru domnul Iliescu a devenit o parte a propriei persoane politice, a propriei moşteniri politice Constituţia", a adăugat el.

Geoană a insistat să precizeze că decizia modificării Constituţiei nu a fost pusă în discuţie luni, existând deja un acord al conducerii PSD în acest sens, dezbaterile de luni fiind doar referitoare la amploarea acestei modificări.

"Sunt de acord, este un lucru real că atunci când vrem o modificare de fond a Constituţiei este nevoie de mai mult timp, de mai mult timp de dezbatere şi de consultare. (...) Eu, unul, cred că trebuie modificată Constituţia, că trebuie schimbată republica, dar aici domnul Iliescu are dreptate, este nevoie de o deliberare mai amplă. Dar, când este vorba de imunităţi, (...) trebuie să acţionăm acum, cu modificări punctuale, chirurgicale", a declarat liderul social-democrat.

El a admis că, în rândul liderilor social-democraţi, există "nuanţe" cu privire la anvergura modificării Constituţiei.

Pe de altă parte, Geoană a anunţat că, pe lângă strângerea de semnături pentru modificarea prevederilor constituţionale legate de imunitatea demnitarilor, PSD va organiza, la începutul lunii septembrie, un forum constituţional, în care să fie dezbătută oportunitatea unei modificări mai ample a Constituţiei.

"Unii susţin că este nevoie de aşa ceva, de o nouă republică, alţii, precum domnul Ion Iliescu, susţin că trebuie să manifestăm prudenţă în acest sens", a adăugat el.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că, în timpul discuţiilor de luni din BPN pe tema modificării Constituţiei, Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu au formulat rezerve faţă de iniţiativa PSD.

Potrivit surselor citate, Văcăroiu a afirmat că această modificare nu este oportună întrucât i se dă posibilitatea preşedintelui Traian Băsescu să reia o temă de discurs caracteristică şi să intervină în dezbaterile publice pe acest subiect.

Iliescu a manifestat şi el rezerve faţă de oportunitatea unor astfel de modificări, "la colţ de stradă", a prevederilor constituţionale.

Aceleaşi surse au relatat că Năstase a propus ca PSD să nu lanseze în circuitul parlamentar legea de modificare a Constituţiei, întrucât eliminarea Parlamentului din circuitul juridic în anchetarea demnitarilor ar face din social-democraţi "carne de tun". Năstase ar fi afirmat că modificarea prevederilor constituţionale legate de imunitate este fără sens dacă Parlamentul este ocolit în ceea ce priveşte acordarea avizului privind începerea urmăririi penale.

Modificarea principală pe care PSD intenţionează să o aducă în ceea ce priveşte imunitatea demnitarilor este excluderea Parlamentului din circuitul juridic şi transferarea către Consiliului Superior al Magistraturii a competenţei în acordarea avizului asupra cererilor de începere a urmării penale în cazul parlamentarilor.

De asemenea, în propunerea PSD, tot CSM ar urma să se pronunţe în cazul solicitărilor de începere a urmăririi penale pentru şeful statului şi pentru membrii Guvernului.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, înaintea BPN, că modificarea Constituţiei, propusă de liderul partidului, Mircea Geoană, nu se poate face "pe fugă", trebuind formată o comisie specială în viitorul Legislativ.

El a spus că viitorul Parlament ar trebui să analizeze ce amendamente ar trebui aduse Constituţiei.

"Amendamentele nu se elaborează pe fugă. Asta nu este o treabă pe care să o faci în fugă", a adăugat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: PSD începe marţi strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei.
 Vizualizări articol: 512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: PSD începe marţi strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei