Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 aug 2008 - Anul XIII, nr. 199 (3880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Aniversare

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, 50 de ani de existenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului - aniversează 50 de ani de existenţă. În cadrul acestei sărbători, sâmbătă, 23 august, la muzeu au avut loc mai multe manifestări cu caracter cultural (periplu istoric, lansarea unor materiale publicitare despre muzeu, lansarea unei cărţi bilingve – română, germană, vernisajul expoziţiei foto – documentară „Mesageri humoreni pe mapamond”, minispectacol susţinut de grupul folcloric al Casei de Cultură Gura Humorului, revedere în Bucovina, întâlnire cu promoţia 1954 a Şcolii Normale „Vasile Lupu” şi „Mihai Sturdza” din Iaşi).

 

„Nunta de aur”

De la „nunta de aur” nu au lipsit „mireasa”, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, Vera Romaniuc, sufletul acestei instituţii culturale bucovinene, „naşul cel mare”, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, „socrul cel mare” – primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, „surorile miresei” – Irina Carmen Barbălată, reprezentând „United Experts” şi Elena Volosciuc, cu spijinul cărora s-au lansat sâmbătă primele materiale publicitare despre muzeul humorean.

Printre „rudele miresei” s-a aflat şi consilierul local – artist plastic Radu Bercea. Printre nuntaşi s-au numărat reprezentanţi ai Forumului German şi promoţia 1954 a Şcolii Normale „Vasile Lupu” şi „Mihai Sturdza” din Iaşi.

 

Stabiliment al culturii în Gura Humorului

Directorul Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Vera Romaniuc, a amintit celor prezenţi faptul că pe 1 august 1958 s-a decretat înfiinţarea muzeului humorean: „atunci s-a făcut tocmeala”, după care, pe 1 februarie 1959, s-a finalizat proiectul.

„Până pe 1 februarie 2009, când va fi de fapt <nunta cea mare>, vom organiza, aproape în fiecare lună, manifestări culturale care să puncteze aniversarea celor 50 de ani de existenţă a muzeului”, a spus Vera Romaniuc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în calitate de „naş” a spus că este aproape „de-o seamă cu muzeul”, instituţie care a făcut oraşul mai cunoscut, „a scris o pagină de istorie a Bucovinei”.

„Consiliul Judeţean Suceava şi-a propus ca oraşul Gura Humorului să fie kilometrul zero al reformelor şi proiectelor culturale. Un proiect cultural se va desfăşura în perioada 10-12 octombrie, Bucovina – ţinut monahal, după care vom încerca să declarăm oraşul Humor – oraşul mănăstirilor”, a mai spus Gheorghe Flutur.

În completare, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a numit Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina – „stabiliment al culturii în Gura Humorului”.

 

„Dor de acasă”

În cadrul aniversării a 50 de ani de existenţă a muzeului humorean s-a lansat şi volumul de poezii bilingv (român - german), „Dor de acasă”, semnat de Taţiana Vlad Guga, în vârstă de 84 de ani, născută la Bălăceana, dar cu studii la Cernăuţi, şi Johanna Remus, refugiată în Germania.

Taţiana Vlad Guga a citit câteva poezii în limba română, scrise de ea: „Vivat Cernăuţi”, „Acolo sunt acasă”, dar şi poezii scrise de Johanna Remus, a cărei strănepoată din Germania a fost prezentă la lansare. Ea a recitat în limba germană câteva poezii scrise de străbunica ei.

După lansarea volumului „Dor de acasă”, grupul folcloric al Casei de Cultură Gura Humorului, coordonat de Maria Macovei, a susţinut un scurt program artistic.

 

Mesageri humoreni pe mapamond

În holul Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, artistul plastic humorean Radu Bercea a expus o parte din fotografiile expoziţiei „Mesageri humoreni pe mapamond”. Artistul a trecut de la pictură la fotografie.

„Consider că fotografia este document. Cei care nu au posibilitatea să ajungă în îndepărtata Brazilie, pot să privească fotografiile, tot ce ochiul meu a surprins, şi să descopere într-un fel această ţară. În februarie am avut ocazia să vizitez Brazilia, am fost la Rio Negro şi Curitiba, de unde m-am întors cetăţean de onoare, o mare bucurie şi onoare pentru mine. Apoi, am întreprins vizite la Academia de Arte din Riga – Letonia, în Lituania, Estonia şi Ucraina. Am făcut fotografii prin aceste locuri şi acum le expun vizitatorilor”, ne-a spus artistul humorean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, 50 de ani de existenţă.
 Vizualizări articol: 2779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, 50 de ani de existenţă4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa traiesti,Mariuse ! trimis de
(25 aug 2008, 11:52:48
nici un alt primar din Humor nu a reusit sa faca atatea pentru oras ca tine. Poate doar Taranu,cand a amenajat parcul dendrologic de la Arinis. Iti aduci aminte cat am muncit acolo la "practica"? Am fost colegi de clasa. Tine-o tot asa!
2.   Sa traiesti bine? trimis de
(25 aug 2008, 14:32:34
si eu am facut munca patriotica in acelk parc cu clasa dar acuma este distrus si plin de mizerie si chestii ieftine
3.   Podul trimis de
(25 aug 2008, 15:30:04
Domn primar felicitari pentru toate. Esti tare, multi edili ar trebui sa/ti ia exemplu dar implicati/va si la terminarea podului din humor ca altfel mereu esti injurat de soferi
4.   Nici chiar asa! trimis de
(25 aug 2008, 17:55:22
Trebuie apreciat primarul orasului Gura Humorului pentru ce-a facut, dar daca separam cele incepute de altii, precum si conditiile actuale [abundenta fondurilor europene], ajungem la o apreciere mai exacta. Nu-i mai ridicati imnuri de slava ca-i si el om, oricat de echilibrat ar fi un om, atatea osanale ii pot modifica perceptia asupra realitatii! Domnule Ursaciuc pastrati-va echilibrul, fiindca in zona puterii se-nvart multi cantareti in struna! Realitatea e ca mai sunt multe de facut in oras, mult prea multe pentru ca sa fiti apreciat la superlativ!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei