O plimbare prin fascinantul Parc Național Călimani, care se află parțial și în județul Suceava, îți poate rezerva oricând surpriza de a te întâlni și cu urșii, care au asigurate aici toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos.
O astfel de ”întâlnire”, cu doi urși tineri și ceva mai sfioși, care îl priveau curioși, păstrând distanța, a fost filmată recent de rangerul Cristin Cireș, din cadrul personalului silvic care administrează Parcul Național Călimani, sub ”umbrela” RNP.
Urșii au habitatul în pădurile întinse de munte și cele dese din zonele deluroase. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile, în special cel olfactiv, foarte dezvoltat. Urșii au centrul mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului și mii de receptori ai mirosului în zona foselor nazale. Hrana lor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, păsări sau ouă de păsări și insecte.
Parcul Național Călimani, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița-Năsăud și Harghita.
Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.