Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 84 (8613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

„Dranița între tradiție și actualitate la Bilca”, proiect al elevilor rădăuțeni, laureat cu premiul I

Miercuri, 10 Aprilie 2024 (11:20:41)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

„Dranița între tradiție și actualitate la Bilca”, proiect realizat de elevi ai Colegiului „Andronic Motrescu” din Rădăuți, a fost recompensat cu Premiul I în cadrul etapei județene a Concursului ,,Cultură și civilizație în România”, de la finele săptămânii trecute.

Totodată, autorii lucrării - Petrică Bodnariuc, Sebastian Plesciuc și Bianca Ursachi - vor merge și la faza națională a competiției.

Proiectul a fost coordonat de profesorii Angelica Luminița Pîslar, Cristina Vițega, Mihai Cîrdei, de inginerul de sistem Cristian Constantin Drehuță și de Maria Luchian, contabil al unității școlare.

Locul al II-lea a fost acordat echipajului de la Colegiul Național Militar ,,Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, cu proiectul „Șezătoarea”.

Premiul al III-lea a revenit proiectului „Taina oului de Paște”, realizat de elevii Alessia Lungoci, Irina Rotari și Vasile Tiron, sub coordonarea profesoarelor Paula Ciobîcă, Cristina Moloci și Cristina Florea, tot de la „Andronic Motrescu”.

Adresat elevilor din ciclul liceal, concursul cuprinde o probă teoretică ce constă în pregătirea unui portofoliu de prezentare a temei alese, o probă practică reprezentată de ilustrarea temei alese prin diverse mijloace (audio-vizuale, grafice etc.) și prezentarea proiectului de conservare.

 

·        „Tinerii sunt interesaţi cine sunt ca neam şi ca bucovineni”

 

Reprezentanții Colegiului „Andronic Motrescu”, colegiu laureat cu două premii la etapa județeană, au arătat că prețuirea obiceiurilor a reprezentat o constantă în preocupările elevilor și profesorilor instituției. Dovadă sunt și numeroasele premii naționale obținute la concurs de-a lungul timpului: șapte premii I, două premii II, un premiu III, sub coordonarea profesoarelor Angelica Pîslar, Cristina Vițega și Paula Ciobîcă. ”Pâinea ca arhetip ritualic la Vicov”, ”Nunta la Horodnic”, ”Sărbătoarea răbojului la Horodnic de Jos”, ”Coșul pascal la Vicov”, ”Oul de Paști”, ”Ceramica neagră de Marginea”, ”Rost și vremuire în casa țăranului de la Bilca”, ”Măsurarea laptelui la Horodnic” - sunt câteva dintre proiectele apreciate.

De asemenea, profesoarele Angelica Luminița Pîslar și Cristina Vițega, coordonatoare ale proiectului câștigător, au arătat: ,,În ziua de astăzi este prea multă risipă de lumină; lumina trebuie să vină din noi, din oameni. Datinile, obiceiurile, tradițiile se integrează elementelor deosebit de valoroase ale culturii spirituale populare, fiind cele ce definesc, alături de multe altele, particularitățile etnice ale unui popor.

Pentru a nu ne pierde în diversitatea culturii europene, trebuie să ne păstrăm şi să ne afirmăm identitatea şi conştiinţa naţională prin practicarea efectivă a obiceiurilor locale, acele acte repetate cu valoare sacramentală. Finalitatea acestor activități a constat în conștientizarea, cu bucurie în suflet, că tinerii sunt interesaţi cine sunt ca neam şi ca bucovineni, cum au trăit bunicii lor, în ce au crezut şi de ce, cu ce s-au îmbrăcat şi cum au socializat şi relaţionat fără telefonie mobilă şi internet”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dranița între tradiție și actualitate la Bilca”, proiect al elevilor rădăuțeni, laureat cu premiul I.
 Vizualizări articol: 702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Dranița între tradiție și actualitate la Bilca”, proiect al elevilor rădăuțeni, laureat cu premiul I0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei