Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 296 (8520)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vama Siret s-a modernizat, dar sistemul de scanare cu raze X a autovehiculelor și containerelor va fi instalat abia în vara anului viitor

Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 (12:46:53)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de modernizare a Punctului Vamal Siret, cea mai mare vamă de la frontiera cu Ucraina, după cum a precizat, sâmbătă, la Siret, președintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, s-au încheiat, însă echipamentul de scanare a autovehiculelor și containerelor încă nu există. Directorul general la Autoritatea Vamală Română Marcel Mutescu, responsabil de proiectul de achiziție a acestor sisteme pentru vămi, prezent la recepția lucrărilor de la Siret, a explicat că instituția a încheiat la începutul lunii decembrie a.c. contractul de achiziție a 26 de scanere pentru birourile vamale de frontieră și că Siretul „este o prioritate”. Însă, a subliniat Marcel Mutescu, astfel de echipamente „nu se găsesc pe stoc, ca televizoarele”, de la momentul comenzii până la livrare durând 8-10 luni. „Contractul este încheiat pentru Siret, în iulie-august sperăm ca scanerul să fie montat”, a spus Mutescu. Potrivit acestuia, pe lângă achiziția echipamentului propriu zis a fost necesară și pregătirea platformei pe care acesta va fi instalat, adică o încăpere cu ziduri înalte de 4,5 m și 90 de cm grosime, în care vehiculele vor fi scanate fără șofer, rămas în afara zonei de expunere la radiații. Timpul de scanare va fi de 5-6 minute pentru vehiculele de marfă și vor putea fi scanate peste 200 de camioane/ zi, „selectate pe baza analizei de risc”. „Dacă se constată vreo anomalie, vehiculul este scos din trafic și verificat amănunțit”, a afirmat Marcel Mutescu.

Achiziția sistemelor de scanare cu raze X are ca obiectiv gestionarea eficientă a frontierelor în interesul securităţii naţionale şi pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei şi fraudei la frontiere. Scanerele vor permite verificarea rapidă şi mai precisă a conţinutului mijloacelor de transport, inspectarea conţinutul coletelor şi al containerelor urmând să se facă fără a mai fi necesară deschiderea lor.

Funcționarea trebuie să fie sigură atât din perspectiva obiectivelor urmărite, cât și din cea a asigurării respectării normelor de protecţie radiologică în exploatarea echipamentelor.

Utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal oferă autorităţilor o modalitate eficientă de a verifica conţinutul încărcăturilor, contribuind astfel inclusiv la depistarea subdeclarării valorii mărfurilor,.

De asemenea, permite detectarea de obiecte sau substanţe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanţe chimice periculoase; ajută la identificarea de droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise; permite identificarea substanţelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător şi care pot fi interzise sau restricţionate. Totodată, prin scurtarea timpului de inspecţie manuală a fiecărui colet sau container operațiunile vamale se derulează mai rapid. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vama Siret s-a modernizat, dar sistemul de scanare cu raze X a autovehiculelor și containerelor va fi instalat abia în vara anului viitor.
 Vizualizări articol: 2494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vama Siret s-a modernizat, dar sistemul de scanare cu raze X a autovehiculelor și containerelor va fi instalat abia în vara anului viitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei