Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 164 (8388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Pe scena de prim rang a literelor românești”

Fragmente din noul volum al scriitoarei Angela Furtună, „Somnul de frumusețe al civilizației”, publicate în „România literară”

Duminică, 16 Iulie 2023 (11:32:17)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Fragmente din noul volum al scriitoarei Angela Furtună, „Somnul de frumusețe al civilizației”, în curs de apariție, au fost publicate în numărul 28/iulie 2023 al prestigioasei reviste „România literară”. 

După cum ne-a spus scriitoarea suceveancă, „România literară” este scena de prim rang a literelor românești unde ea a debutat - fiind recunoscută ca un veritabil fenomen literar -, la vârsta 40 de ani, în nr. 42/ 1997 (Poșta Redacției) și nr. 46/ 1997 (Pagina Poemul cu scrisoare), debutul producându-se sub îngrijirea unor personalități ilustre ale literaturii române: poeta Constanța Buzea și academicianul Nicolae Manolescu, critic și istoric literar. 

După debut, Angela Furtună a publicat anual în „România literară”  pagini de poezie, fragmente din volumele sale - majoritatea remarcate și premiate - constituind expresia unei notabile forțe de inovare și de creație artistică. Textele Angelei Furtună sunt traduse în câteva limbi de circulație, între care franceză, engleză, maghiară, germană, ivrit, taiwaneză și spaniolă, fiind apreciate de către cititorii de elită, interesați de marea cultură română și dinamica ei actuală.

Scriitoarea este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN CLUB România afiliat PEN CLUB Internațional, continuând să țină rubrici periodice de autor în presa internațională a românilor de pretutindeni.

Vă prezentăm un scurt fragment semnat de Angela Furtună și publicat în „România literară” (28/iulie 2023): „mă întorc mereu acasă, la tine,/ patrie, /dar niciodată nu te găsesc liberă: te îndepărtezi / ca un miraj /punctul final al călătoriei este o stâncă goală / o biserică arsă / o cocoașă în deșert / între două maluri, milioane de ființe se spovedesc / temnițele au devenit forme de libertate / casa un mormânt / atunci când vine clipa să-ți trăiești / cele 15 minute de faimă / și să-i dai dreptate lui Andy Warhol, / tu ești deja obosită de ticăitul ceasului / o bombă sub frunte: / după încă treizeci de ani, iată că / soarele se perpelește de frig, / s-a făcut ora 6, ai împlinit vârsta ghilotinei – / ești mai tare ca fierul / e vremea să-ți cadă capul / iar ghearele să se înfigă / în carotida iubitului martir / care se mișcă din ce în ce mai liber / prin țara arestată și caută vinovați / pentru dezastru:/ cine a tras în noi? / voi! / cine a tras în voi? / noi! /”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fragmente din noul volum al scriitoarei Angela Furtună, „Somnul de frumusețe al civilizației”, publicate în „România literară”.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fragmente din noul volum al scriitoarei Angela Furtună, „Somnul de frumusețe al civilizației”, publicate în „România literară”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei