Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 237 (8154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Implicare

Mobilizare totală la Poiana Stampei, pentru salvarea unei berze înfrigurate

Sâmbătă, 8 Octombrie 2022 (15:35:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O barză care a ratat plecarea către țările calde și risca să fie victimă a iernii care se apropie cu pași repezi, a fost salvată de către un grup de oameni inimoși, după o mobilizare uimitoare.

Povestea berzei de la Poiana Stampei a fost spusă chiar de primarul localității turistice, Viluț Mezdrea, care a povestit, cu umor, cum a ajuns ca edilul comunei să momească pasărea cu pește, după ce a fost nevoie să întrerupă curentul și să o caute în cuib, cu nacela.

„În urma apelului telefonic al d-lui dr. Tiberiu Podani, care se îndrepta dinspre Vatra Dornei spre Bistrița în după-masa zilei de vineri, 30 septembrie, am fost anunțat că pe raza comunei Poiana Stampei, zona intersecției cu drumul ce duce la gara CFR, se află o barză zgribulită în cuib, ceea ce nu este normal pentru această perioada și care mă ruga insistent să intervin pentru a salva barza, trimițându-mi și câteva poze. După ce am terminat convorbirea mi-am zis, în gând, mai în glumă mai serios - de cand sunt eu primar așa ceva n-am văzut/întâlnit!”, începe povestea berzei care a pus „pe jar” o grămadă de oameni.

Continuarea o aflăm tot de la primarul comunei din zona de munte:

 

Operațiunea Barza și mobilizarea forțelor de intervenție

 

„După o noapte în care am tot încercat să găsesc soluții pentru biata barza și ce aș putea să fac, îmi beau cafea rapid și o tai la serviciu unde, după consultările cu colegii, încerc să gasesc o soluție. La birou, îmi încep ziua tot cu dr. Podani, care mă sunase să îi spun ce masuri am luat, pentru că toata noaptea s-a gandit la biata barză - o fi bolnavă, o fi pățit ceva, poate îngheață, poate moare…

Aici mă potriveam cu doctorul… nici eu nu prea am dormit și am stat îngândurat, doar că întrebarile erau diferite - ce Doamne trebuie să fac acum? Cum prind barza? Ce fac cu ea? Ce familie din comuna o fi bucurat sau o fi întristat... Mă consult cu o parte din colegi și stabilim că trebuie sunat la Poliția pentru Protecția Animalelor Suceava, ceea ce am și făcut, doar că de acolo ni s-a spus că nu intră în atribuțiunile lor. Având în vedere că barza este o specie ocrotita de lege, competența ar fi a celor de la Garda de Mediu. Sun urgent la comisarul șef, Adriana Iordache, o deranjez din ședința operativă și îi transmit problema stringentă cu care mă confrunt la nivelul comunei și o rog să mă ajute! Îmi ascultă doleanța, după care facem un plan de interventie rapidă - anunțăm ISU, care prin personalul de specialitate vor captura barza, anunțăm DSV, pentru ca printr-un medic veterinar să facă o evaluare a stării de sănătate a berzei... zis și făcut!

În 15 minute după încheirea apelului ne întâlnim la casa berzei, aflată pe vârful unui stâlp încărcat cu fire de electricitate… nici pompierii, nici medicul veterinar Mihai Ionuț Tonea nu pot interveni fără prezența reprezentanților Delgaz, care trebuie să întrerupa curentul în zonă...

În urma solicitarii apare urgent și echipa Delgaz, așadar toate autoritatile pe pozitie, dam startul operațiunii, un reprezentant ISU se ridica prin intermediul nacelei, dar când ajunge sus…. barza nu-i acasă!”, a povestit Viluț Mezdrea pățaniile avute.

 

Cum să prinzi barza – curs intensiv

 

Startul ghinionist nu i-a descurajat pe salvatori, care au trecut la aplicarea altei strategii, pentru a găsi și prinde barza.

„După ce am mai studiat împrejurimile, nu am avut de ales și ne-am despărțit, urmând să mai monitorizăm, să vedem dacă mai apare.

La 2 ore mă anunță Daniel Chiperi că barza este într-o livada din spatele unei gospodării din zonă, dar nu poate fi prinsă, pentru că e speriată și își ia zborul… A urmat îmblânzirea și socializarea cu barza.

Dr. veterinar Tonea a achizitionat 2-3 kg de pește și zilnic i-a tot dus berzei și i-a dat să mănânce… și DA, planul a reușit…. Ieri, în drum spre casă, mă strigă Valerica Pralea și îmi arată barza în grădina din fața casei ei, unde se ascundea printre alte berze artizanale/ornamentale. Încerc să mă apropii de ea, îi mai aruncăm câțiva peștisori, îmi fac curaj și… AM PRINS BARZA!”, a anunțat vineri, primarul Viluț Mezdrea, după o săptămână de eforturi susținute.

Unde va ierna barza din Poiana Stampei

 

Barza care a stârnit atâta tevatură la Poiana Stampei a fost adăpostită temporar într-un grad, fiind anunțate autoritățile de prinderea sa.

„Dr. Tonea a preluat cazul, a luat barza, a evaluat-o ca neavând probleme de sănătate, și, cu mașina personală, a transportat-o la Suceava, la asociația Casa lui Patrocle, unde barza noastra a ajuns sănătoasă și probabil putin speriată! Sâmbătă, o ambulanță a animalelor va transporta barza la Sibiu, pentru a fi adăpostită pe perioda iernii. Aceasta a fost experiența cu barza și am vrut să v-o spun și dumneavoastra, altfel crăpam dacă nu v-o zâceam! În loc de concluzie: Fiți linistiti! Barza va veni și la anul… la cei cuminți…”, a finalizat povestea primarul din Poiana Stampei, care a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în Operațiunea „Salvarea berzei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mobilizare totală la Poiana Stampei, pentru salvarea unei berze înfrigurate.
 Vizualizări articol: 1650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mobilizare totală la Poiana Stampei, pentru salvarea unei berze înfrigurate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei