Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 149 (8066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Expoziția Omagială „Dimitrie Loghin”, la Palatul Culturii din Iași

Marţi, 28 Iunie 2022 (12:41:40)

Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași și Muzeul Național al Bucovinei organizează în perioada 30 iunie - 21 august 2022, în sălile de expoziții temporare de la parterul Palatului Culturii din Iași, Expoziția Omagială „Dimitrie Loghin”.
Vernisajul actualei expoziții omagiale are loc joi, 30 iunie 2022, ora 13, și va beneficia de discursul criticului de artă prof. univ. dr. Petru Bejan de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.  
Organizată cu ocazia celebrării a 40 de ani de la trecerea pictorului la cele veșnice, evenimentul itinerează expoziția ce a avut loc, în perioada 11 februarie – 3 aprilie 2022, la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava.
Circuitul expozițional are rolul de a readuce în atenția publicului opera și personalitatea complexă a artistului plastic sucevean Dimitrie Loghin.
Născut în 13 octombrie 1910, în localitatea Botești din județul Suceava, Dimitrie Loghin va urma între anii 1929 și 1934 cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, unde va beneficia de îndrumarea pictorilor Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza.  Privitor la pictura lui Dimitrie Loghin, istoricul și criticul de artă Florica Cruceru observă faptul că „Influența celor doi artiști s-a simțit multă vreme în opera sa” și ne transmite o realitate observată de colegii din vremea studenției: „Se spune că a fost elevul favorit a lui Nicolae Tonitza”.    
Răspunzând chemării spiritului și cultivându-și asiduu sensibilitatea cu care era dăruit, Dimitrie Loghin se va înscrie și la clasa de sculptură a lui Ion Mateescu, punând astfel baze riguroase exprimărilor sale plastice prin pictură și sculptură. Nu în ultimul rând, artistul se va exprima prin metaforă versificată, poezia sprijinindu-i natural discursul în perioada celor 37 de ani în care s-a dăruit misiunii didactice pentru artele frumoase din Județul Suceava, unde și-a desfășurat activitatea până când a repauzat, la data de 18 iulie 1982.      
Despre eforturile și bucuriile sale, Dimitrie Loghin spunea: „N-am obosit niciodată lucrând, căile mele au fost ale dascălilor mei, viața mea a fost simplă și frumoasă, dar nu ușoară. Frumoasă, pentru că n-am găsit nimic mai frumos decât să povestesc pentru semenii mei prin culoare și să mă știu, așadar, cu totul al lor”.
Printre artiștii pe care i-a identificat și îndrumat se numără Vladimir Florea, Ion Grigore, Eugen Crasi sau Filaret Oloierul.
Pictorul și profesorul Ion Carp Fluerici mărturisea privitor la atmosfera din jurul maestrului: „Ne-a iubit pe toți. Pe toți cei ce ne străduiam, avându-l în frunte, să aducem, prin rodul trudei noastre, bucurie și frumusețe omului. A fost și a rămas un pictor al Sucevei, al orașului în care a trăit cea mai mare parte a vieții sale, dar și al zonelor și locurilor pe unde pașii l-au purtat întâmplător sau cu nevoi.”
Chiar dacă activitatea pictorului s-a desfășurat în cea mai mare parte în județul Suceava, relațiile sale cu Iașiul au rămas constante, lucru vizibil prin activitatea expozițională.
În octombrie 1980, Dimitrie Loghin a serbat împlinirea vârstei de 70 de ani în orașul formării sale artistice, printr-o expoziție retrospectivă ce a fost vernisată la Sala Victoria din Piața Unirii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția Omagială „Dimitrie Loghin”, la Palatul Culturii din Iași.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția Omagială „Dimitrie Loghin”, la Palatul Culturii din Iași0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei