Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 116 (8033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” continuă seria de activități culturale dedicate sărbătoririi a 150 de ani de existență cu „Lecție de toleranță”

Vineri, 20 Mai 2022 (09:01:54)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți continuă seria de activități culturale dedicate sărbătoririi a 150 de ani de existență cu „Lecție de toleranță”. Profesori și elevi de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” și Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, unități școlare partenere în numeroase proiecte și activități la nivelul municipiului Rădăuți, au călătorit în timp, joi, 19 mai, pentru a cunoaște istoria vie a Rădăuțiului.

Liceenii claselor a X-a C, a X-a F și a XI-a G, coordonați de profesorii Maria Epatov, Alexandru Ciobara, Nicoleta Mitrofan și Gabriela Pogorevici, alături de colegii de la școala parteneră din clasa a VI-a A, coordonați de profesoara Natalia Cosovanu, au vizitat Templul Evreiesc pentru a afla, prin intermediul inspectorului școlar pentru istorie, prof. Daniel Hrenciuc, despre o pagină vie a istoriei locale. Astfel, participanții la acțiune au aflat că Templul a fost inaugurat pe 18 august 1883, de ziua de naștere a Împăratului Franz Josef I, cel care a facilitat construcția edificiului. Elevii au descoperit că în Rădăuți au funcționat șase sinagogi și o școală evreiască. Copiii au învățat despre semnificația menorei, a kippei și a stelei lui David, despre diferitele bresle care funcționau în oraș și ale căror simboluri au rămas săpate nu doar în zidurile Templului, ci și în conștiința colectivității.

„Istoria Templului este și istoria comunității. Cele două turnuri ale construcției simbolizează îmbinarea dintre modern și tradițional. De altfel, pe lângă funcția religioasă, Templul a servit, de-a lungul timpului, drept spațiu de învățare și de promovare a culturii. Și pentru că ne-am dorit să reînviem, măcar pentru o zi, spațiul sacru al Templului, am ascultat, în lectura elevilor, cuvintele unor scriitori români de origine evreiască. Elie Wiesel, Benjamin Fondane, Paul Celan, Mihail Sebastian au venit, rând pe rând, să ne vorbească despre ce înseamnă a fi evreu, veșnic rătăcitor prin tainele, uneori prea întunecate, ale timpului”, ne-a spus prof. dr. Adrian-Nicolae Puiu, directorul Colegiului „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți.  La final,  a mai completat directorul Adrian Puiu, „pentru că orice lecție de istorie vie trebuie să apeleze la conștiința elevilor, pentru că învățând despre trecut, învățăm, de fapt, despre viitor, pentru că suntem parte din istorie, am ascultat versurile poemului <Prima oară au venit...> de Martin Niemoller: <Prima oară au venit după socialişti, iar eu nu am ridicat glasul în apărarea lor – Pentru că nu eram socialist. Apoi, au venit după sindicalişti, iar eu nu am ridicat glasul în apărarea lor – Pentru că nu eram sindicalist. Apoi, au venit după evrei, iar eu nu am ridicat glasul în apărarea lor – Pentru că nu eram evreu. Apoi, au venit după mine – dar nu mai rămăsese nimeni să ridice glasul în apărarea mea>”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” continuă seria de activități culturale dedicate sărbătoririi a 150 de ani de existență cu „Lecție de toleranță”.
 Vizualizări articol: 776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” continuă seria de activități culturale dedicate sărbătoririi a 150 de ani de existență cu „Lecție de toleranță”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei