Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 295 (7907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

ASFOR: „Exploatarea brazilor de Crăciun nu pune nicio pădure în pericol”

Vineri, 17 Decembrie 2021 (14:58:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În condițiile în care demersuri ecologiste duse la extrem vor să le confiște copiilor și familiilor acestora bucuria împodobirii bradului de Crăciun, a cadourilor puse sub brad, se opun tradiției brazilor de Crăciun din orașe și a mirosului de cetină verde din case, sau, mai nou, asimilează pomii de Crăciun materialului lemnos și vor să blocheze vânzarea acestora, Asociația Forestierilor din România vine cu o serie de lămuriri, oferite de specialiști în silvicultură:

 

Brazii de Crăciun sunt crescuți în plantații, exact în acest scop

„Brazii de Crăciun nu sunt incluși în definiția materialelor lemnoase, nu sunt monitorizați prin aplicația SUMAL și nu se supun reglementărilor domeniului forestier nicăieri în lume. De ani de zile, acești brazi, fie că provin din pădure, fie că sunt crescuți în plantații, sunt exploatați exact în acest scop: să fie împodobiți de Crăciun! Este un proces gestionat cu atenție de specialiști în silvicultură. De altfel, e bine de știut că majoritatea brazilor de Crăciun comercializați în România sunt din import și provin din plantații”, precizează reprezentanții ASFOR.

 

Brazii de Crăciun nu sunt material lemnos

„Codul Silvic, principala lege a domeniului forestier din țara noastră, este explicit și poate fi consultat de oricine. Materialele lemnoase sunt următoarele: lemnul brut rotund sau despicat și chiar cojit; lemnul de foc sub formă de trunchiuri, butuci, crăci, vreascuri sau forme similare; cherestelele tivite și netivite; capetele și flancurile buștenilor; traversele din lemn pentru căi ferate, mangalul, lemnul ecarisat și lemnul cioplit; lemnul sub formă de așchii sau particule, rumegușul, tocătura provenită din lemn, coaja arborilor și resturile de lemn.

Materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile”, explică ASFOR.

 

„La fel de absurd ar fi să ceară cineva confiscarea renilor lui Moș Crăciun”

„Înțelegem îngrijorarea celor preocupați neîncetat de protejarea pădurii, dar exploatarea brazilor de Crăciun nu pune în pericol nici pădurea, nici natura. Prin urmare, așa cum ar fi absurd să ceară cineva confiscarea renilor lui Moș Crăciun și trimiterea lor în vreo rezervație, la fel de absurd ar fi să considerăm brazii de Crăciun material lemnos!

Comercializarea acestora se supune doar reglementărilor fiscale.

Iar când va veni Moș Crăciun, va veni cu sania lui de lemn, nu la volanul vreunei mașini electrice. Și va intra pe coș, așa cum face dintotdeauna, chiar dacă în sobă ard lemne de foc, pe care nu le va interzice nimeni!

Vă dorim tuturor să aveți în case un brad frumos și un Crăciun fericit!”, a adăugat Ciprian Muscă, președintele ASFOR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ASFOR: „Exploatarea brazilor de Crăciun nu pune nicio pădure în pericol”.
 Vizualizări articol: 941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ASFOR: „Exploatarea brazilor de Crăciun nu pune nicio pădure în pericol”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei