Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 272 (7884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

”Mitu Chinezu” și doi acoliți, trimiși în judecată de procurorii suceveni

Vineri, 19 Noiembrie 2021 (20:15:20)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava i-au trimis în judecată pe trei indivizi pentru constituirea unui grup infracţional organizat și înşelăciune. Cei care trebuie să răspundă penal sunt Constantin Mitu, zis „Mitu Chinezu”, Nicoleta Catargiu și Constantin Stelian Căzănescu.

Începând cu anul 2014, Mitu Chinezu, care a inițiat grupul infracțional organizat și care era urmărit general de autoritățile române din anul 2014, a administrat în fapt o societate comercială din Cernăuți, reprezentant legal al acesteia fiind o altă persoană, calitate pe care inculpatul nu o putea deține având în vedere statutul său de urmărit general. Începând cu data de 16 august 2016, acesta a cooptat-o în societate pe Nicoleta Catargiu, ca și reprezentant legal, legăturile dintre aceștia datând încă din anul 2015.

În cursul anului 2019, în scopul săvârşirii de infracţiuni de înșelăciune prin intermediul societăţii, Mitu Chinezu a creat un grup infracţional organizat, la care au aderat Nicoleta Catargiu și Constantin Stelian Căzănescu.

”Profitând de respectul cuvenit profesiei inculpatei, aceea de asistent medical, din luna august a anului 2016, așa cum s-a arătat, aceasta a fost cooptată ca și reprezentantul legal al societății din Cernăuți, care era administrată în fapt de inculpatul care a creat grupul infracţional organizat, desfăşurând împreună cu acesta activităţi de inducere şi menţinere în eroare, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale injuste. Rolul inculpatei în cadrul grupului era acela de a semna în calitate de reprezentant legal documentele emise de societatea din Cernăuți și de a crea persoanelor vătămate convingerea că afacerea este una reală și legală. În activitatea infracțională, cei doi inculpați au fost sprijiniți de cel de al treilea inculpat, care desfăşura activităţi în domeniul procesării de produse şi reziduuri petroliere sau uleiuri uzate. Datorită specificului activităţii desfăşurate, acesta intra în contact cu diverse persoane şi agenţi economici, rolul său fiind acela de a identifica potenţialii clienţi, precum şi de a-i convinge pe aceştia cu privire la profitabilitatea afacerii, inducându-i în eroare cu privire la numele şi calitatea posesorului uleiului alimentar uzat, căruia îi atribuia, în conivență cu acesta, calităţi nereale de înalt funcționar al statului român în relațiile cu Ucraina, pentru a-i conferi credibilitate, și dându-le acestora garanții cu privire la existența uleiului alimentar uzat. La comiterea faptelor, inculpatul care a constituit grupul și inculpata au mizat pe faptul că acţiunile lor vor fi interpretate ca şi cauze/litigii civile (nerespectarea clauzelor contractuale), urmărind ca prin întocmirea de contracte și facturi către persoanele vătămate să inducă ideea existenţei unei cauze civile, contând pe faptul că prin nelivrarea bunurilor comandate şi achitate integral sau parţial, la care s-au angajat, ar fi încălcat doar obligaţiile contractuale asumate, aspecte care ar constitui litigii civile. Cei doi au înțeles să eludeze răspunderea penală prin stipularea în cadrul contractelor încheiate cu societățile-persoane vătămate, că eventualele litigii vor fi soluționate de către autoritățile ucrainene, inculpații mizând pe faptul că persoanele vătămate nu vor deschide acțiuni în instanțele din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-noiembrie 2019, cei trei inculpați au indus în eroare trei societăți comerciale care își desfășurau activitatea pe teritoriul României, Mitu Chinezu prezentându-se sub un nume fictiv și pretinzând că are calitatea de angajat al Ministerului de Externe al României, în funcţia de reprezentant al statului român în relaţia cu Ucraina sau pe aceea de reprezentant al statului român din partea „Serviciilor Secrete” care îşi desfăşoară activitatea în Ucraina, aspecte care erau confirmate și de ceilalți doi inculpați, și susținând că este în posesia unor cantități mari de ulei alimentar uzat provenit din rezervele Statului Ucraina şi că îl va comercializa acestor societăți, care au achitat societății administrate în fapt de acesta suma totală de 110.180 euro și 4.900 lei, sume pentru care fuseseră emise facturi fiscale, iar după încasarea acestora cantitățile de combustibil nu au fost furnizate.

Procurorii mai spun că cele trei persoane trimise în judecată au încercat să mai inducă în eroare o persoană, activitatea infracțională nefiind finalizată întrucât aceasta a realizat că este vorba de o fraudă.

Nicoleta Catargiu a fost reținută pentru de 24 de ore în decembrie 2020, apoi s-a dispus instituirea controlului judiciar faţă de aceasta, pentru o perioadă de 60 de zile. Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul  Suceava au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale celor trei inculpați, până la concurenţa sumei de 46.060 de euro, cu ocazia aducerii la îndeplinire a acestei măsuri fiind indisponibilizate un imobil și două autoturisme.

Cauza a fost instrumentată de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea și supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Mitu Chinezu” și doi acoliți, trimiși în judecată de procurorii suceveni.
 Vizualizări articol: 1326 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”Mitu Chinezu” și doi acoliți, trimiși în judecată de procurorii suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei