Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 8 (7620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sindicaliștii SANITAS protestează în fața Prefecturii Suceava

Marţi, 12 Ianuarie 2021 (12:42:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membri ai Federației SANITAS , filiala Suceava, protestează în fața Prefecturii și solicită aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii de muncă prin raportare la salariul de bază aflat în plată și acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială. Președintele SANITAS Suceava, Romică Balan, le-a transmis colegilor săi sindicaliști că „o oră nu îngheață nimeni la pichetare în fața Prefecturii Suceava” și le-a solicitat să participe la această acțiune de protest. „Dacă noi vom dormi, salariile pot rămâne înghețate minim un an, diferențele salariale să fie la fel de mari între diferitele categorii de salariați, stimulentul pentru asistența socială să fie doar o promisiune, ca multe altele. Dacă sunt lăsați în pace, să nu vină și cu alte măsuri. Tot ce s-a obținut până acum, mult sau puțin, doar prin pichetări și greve a fost posibil. De fiecare dintre noi depinde să se miște lucrurile. Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”, a fost mesajul lui Romică Balan.

Menționăm că Legea – cadru a salarizării bugetarilor, nr. 153/2017 prevede că ”în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând ¼ din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018”. În opinia sindicaliștilor, guvernul actual „caută ieșiri pentru a nu acorda, în 2021, creșterile salariale legale”.

„Lovește, în principal, exact în acele categorii de personal care au fost deja discriminate prin modul în care legiuitorii au gândit sistemul de salarizare: infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA (economiști, juriști, referenți), personal de întreținere (bucătari, liftieri, fochiști, spălătorese, operatori telefonie, muncitori calificaţi şi necalificaţi, mecanici), asistenți sociali, operatori calculator din cadrul serviciilor de ambulanţă şi UPU etc. Nu iartă însă nici celelalte categorii de salariați care vor avea în continuare sporuri calculate prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018 (sporul pentru asigurarea continuităţii – pentru orele lucrate sâmbătă, duminică şi în sărbători legale, sporul de noapte/de tură, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor şi sporul pentru orele de gardă). Așadar, în plină pandemie, când sistemele de sănătate și cel de asistență socială sunt atât de greu încercate, guvernul tratează angajații din aceste domenii cu rea-voință, adâncindu-le dezamăgirea, sporindu-le stresul și afectând astfel capacitatea de muncă a unor oameni deja epuizați după 11 luni de luptă continuă în prima linie a frontului pandemic”, se arată într-un comunicat al Federației SANITAS.

De asemenea, sindicaliștii afirmă că în discuțiile din ultimele patru luni, pe care Federația SANITAS le-a purtat cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Ministerului Muncii, ai Ministerului Finanțelor Publice și cu primul-ministru, li s-a garantat că există resurse financiare pentru asigurarea creșterilor salariale prevăzute de lege începând cu 1 ianuarie 2021 şi pentru calcularea sporului de condiţii prin raportare la salariul aflat în plată. „Dintr-o dată, aflăm că nu sunt bani la buget! Actualii guvernanți declară că nu sunt resurse financiare suficiente pentru Sănătatea și Asistența socială din România. În schimb, există bani pentru conservarea pensiilor speciale, există bani pentru indemnizațiile sutelor de acoliți de partid care populează consiliile de administrație unde statul este reprezentat, există bani pentru megaproiecte care, de 30 de ani, sunt doar pe hârtie și care, în realitate, satisfac obligațiile politice și interesele de grup”, mai spun sindicaliștii.

Pichetarea, timp de o oră, a prefecturilor din țară, este o acțiune care se desfășoară la nivel național.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliștii SANITAS protestează în fața Prefecturii Suceava.
 Vizualizări articol: 1585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliștii SANITAS protestează în fața Prefecturii Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei