TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
 
vineri, 3 nov 2017 - Anul XXII, nr. 251 (6667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9212 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,1382 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gabriel Şerban, fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, trimis în judecată de DNA

Vineri, 3 Noiembrie 2017 (11:20:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gabriel Şerban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc în perioada 2004-2012, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. El este acuzat de comiterea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Mai exact, procurorii DNA au ajuns la concluzia că „în calitate de primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, i-a înlesnit inculpatului Piticari V. Ioan, cu intenţie, obţinerea de subvenţii, în mod necuvenit, în campania 2011, în sumă totală de 219.448,15 lei, în numele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, prin aceea că i-a eliberat acestuia, o adresă nr. 15091/09.09.2011, pentru a-i servi la APIA CJ Suceava, pe care inculpatul Piticari V. Ioan a depus-o în dosarul de subvenţii/2011 al Asociaţiei Piatra Şoimului, fără a fi înregistrată în evidenţele APIA CJ Suceava, adresă care are un conţinut inexact în accepţiunea art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 întrucât creează aparenţa unei deţineri legale a păşunii mun. Câmpulung Moldovenesc, de către Asociaţia Piatra Şoimului, după data expirării contractului de arendare nr. 16332/31.08.2007 încheiat pe 3 ani”.

 

  • Pe cine a ajutat primarul Gabriel Şerban

 

Alături de Gabriel Şerban au mai fost trimişi în judecată Ioan V. Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, dar şi alte persoane, inclusiv angajaţi ai APIA Suceava.

Piticari este acuzat de săvârşirea a 2 infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

„În calitate de reprezentant legal al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din mun. Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, în campaniile agricole 2010, 2011 şi 2012, cu complicitatea funcţionarului public al APIA CJ Suceava, inculpata Cheler Nicoleta şi a primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, inculpatul Şerban Gabriel Constantin a folosit la APIA CJ Suceava, în numele Asociaţiei Piatra Şoimului, cu rea-credinţă şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii şi documente cu conţinut inexact, faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, se specifică într-un comunicat al DNA Suceava.

Potrivit anchetatorilor, Asociaţia Piatra Şoimului nu a făcut dovada utilizării legale a păşunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafaţă, contractul de arendare încheiat de Asociaţie cu Primăria mun. Câmpulung Moldovenesc la data de 31 august 2007 expirând la data de 31 august 2010, nu a prezentat la APIA dovada înregistrării persoanei juridice în Registrul Naţional al Exploataţiilor, nu a făcut dovada deţinerii efectivului de animale pe raza administrativ teritorială unde se află păşunea, de către persoanele trecute în Anexele 32 şi 13, iar aceste persoane s-a dovedit că nu sunt membri ai asociaţiei şi nu au semnat în dreptul numelui lor, nu l-au împuternicit pe preşedintele Asociaţiei Piatra Şoimului, Ioan V. Piticari solicite subvenţii de la APIA.

„În calitate de reprezentant legal al I.F PITICARI IOAN, în campaniile agricole 2010, 2011 şi 2012, cu complicitatea funcţionarului public al APIA CJ Suceava, inculpata Cheler Nicoleta, a folosit la APIA CJ Suceava, în numele IF PITICARI V. IOAN, cu rea-credinţă şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, documente falsificate prin contrafacerea semnăturii şi documente cu conţinut inexact,

faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 564.455,64 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.

Procurorii anticorupţie au mai arătat că la data de 12 mai 2010, când Ioan Piticari a depus la APIA CJ Suceava, cererea de subvenţii/2010, în numele persoanei fizice a depus şi cererea privind transferul exploataţiei pe IF PITICARI V. IOAN, iar pentru a face dovada folosinţei/utilizării terenului, a depus un contract de închiriere nr. 9636, încheiat de Primăria Câmpulung Moldovenesc cu persoana fizică Piticari V. Ioan la o dată ulterioară depunerii cererii de subvenţie, respectiv, la data de 13 mai 2010, pe o perioadă de 6 ani, începând cu data de 20 mai 2010. De asemenea, fermierul nu a îndeplinit condiţia de eligibilitate privind asigurarea încărcăturii pe păşunat.

 

  • Faptele imputate funcţionarului APIA Suceava

 

În faţa judecătorilor va ajunge şi Nicoleta Cheler consilier superior, şef al Serviciului Autorizare Plăţi (fostul IACS) din cadrul APIA Centrul Judeţean Suceava pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

„În calitate de şef Serviciu Autorizare Plăţi pe Suprafaţă din cadrul APIA CJ Suceava, în campaniile 2010, 2011 şi 2012, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu știință, i-a înlesnit inculpatului PITICARI V. IOAN obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, în valoare totală de 634.603,26 lei, în numele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, prin aceea că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, realizând controlul vizual al cererilor de subvenţii precum şi al documentele depuse de fermier, deşi era obligată să le respingă pe motiv că nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, iar documentele nu erau valabile (fermierul nu a făcut dovada folosinţei/utilizării păşunii pentru care a solicitat sprijin financiar pe suprafaţă şi nici dovada îndeplinirii încărcăturii pe păşunat), a bifat cu intenţie, în formularul V1 că cererile sunt complete şi valabile în anii 2010 şi 2011, respectiv a efectuat cu intenţie, în calitate de verificator SAPS, un control formal al dosarului, în anul 2012 şi a aprobat deciziile de plată a subvenţiilor în anii 2010, 2011 şi 2012, nerespectând Manualul de proceduri şi legislaţia aplicabilă în domeniul subvenţiilor. În aceeaşi calitate şi în aceeaşi perioadă, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu știință, i-a înlesnit inculpatului PITICARI V. IOAN obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, în valoare totală de 564.455,64 lei, în numele I.F PITICARI IOAN, prin aceea că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, realizând controlul vizual al cererilor de subvenţii precum şi al documentele depuse de fermier, deşi era obligată să le respingă pe motiv că nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, iar documentele nu erau valabile (fermierul nu a făcut dovada folosinţei/utilizării păşunii pentru care a solicitat sprijin financiar pe suprafaţă şi nici dovada îndeplinirii încărcăturii pe păşunat), a bifat cu intenţie, în formularul V1 că cererile sunt complete şi valabile respectiv, a aprobat deciziile de plată a subvenţiilor în anii 2010, 2011 şi 2012, nerespectând Manualul de proceduri şi legislaţia aplicabilă în domeniul subvenţiilor”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

 

  • Sechestru pe bunurile celor trei inculpaţi

 

Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului este, de asemenea, inculpată în dosar ca persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

„În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin reprezentantul său legal, inculpatul PITICARI V. IOAN, a folosit la APIA CJ Suceava, cu rea-credinţă, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii şi documente cu conţinut inexact, faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză - realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Astfel, ASOCIAŢIA PIATRA ŞOIMULUI, prin reprezentant legal, inculpatul PITICARI V. IOAN nu a făcut dovada utilizării legale a păşunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafaţă, contractul de arendare încheiat de Asociaţie cu Primăria mun. Câmpulung Moldovenesc la data de 31.08.2007 expirând la data de 31.08.2010, nu a prezentat la APIA dovada înregistrării persoanei juridice în Registrul Naţional al Exploataţiilor, nu a făcut dovada deţinerii efectivului de animale pe raza administrativ teritorială unde se află păşunea, de către persoanele trecute în Anexele 32 şi 13, iar aceste persoane s-a dovedit că nu sunt membri ai asociaţiei şi nu au semnat în dreptul numelui lor, nu l-au împuternicit pe preşedintele Asociaţiei Piatra Şoimului, PITICARI V. IOAN să solicite subvenţii de la APIA”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Pentru a recupera prejudiciul, procurorii anticorupţie au pus sub sechestru bunurilor imobile aparținând lui Gabriel Şerban, Ioan Piticari şi Nicoleta Cheler, suma care trebuie recuperată fiind de 1.193.838 de lei.

Procurorii au mai făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gabriel Şerban, fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, trimis în judecată de DNA.
 Vizualizări articol: 4238 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Gabriel Şerban, fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, trimis în judecată de DNA1.051

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lichiu sau hencleş, plăcintă cu griş şi prune (reţeta autentică săsească) I se spune ”plăcintă” nu pentru că ar semăna cu clasicele plăcinte din Moldova şi Bucovina, ci pentru că aşa numesc ardelenii orice prăjitură cu cremă sau fructe. Şi este vorba despre o delicioasă prăjitură rustică şi simplă din zona... Citeşte