Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mai 2014 - Anul XIX, nr. 105 (5614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă

17 asistaţi de la Centrul din Mitocu Dragomirnei au ajuns la spital cu simptome de enterocolită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

17 asistaţi de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei au ajuns joi seară la Spitalul Suceava cu semne specifice de enterocolită. Deocamdată nu se ştie ce i-a îmbolnăvit pe oameni, nouă bărbaţi şi opt femei, care acuzau simptome de febră, dureri abdominale, greţuri, vărsături şi scaune diareice. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au declanşat o anchetă menită să stabilească sursa infecţiei şi agentul patogen implicat.

Inspectorii celor două instituţii s-au deplasat ieri la unitatea socială din Mitocu Dragomirnei, de unde au luat probe din apă şi din alimentele folosite la prepararea hranei, din mâncarea servită asistaţilor, de pe suprafeţe şi de la angajaţi. Reprezentanţii DSP şi DSVSA au verificat spaţiile de depozitare a alimentelor şi de preparare a hranei şi au dispus o serie de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri în rândul asistaţilor.

Cei 17 oameni care au ajuns la Spitalul Suceava începând de joi seară au vârste cuprinse între 19 şi 63 de ani. Ei au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase, unde li s-au administrat calmante, antivomitive, perfuzii pentru hidratare şi, preventiv, antibiotice. Ieri, opt dintre ei s-au reîntors în Centrul de la Mitocu Dragomirnei.

 

Carantină şi la Spitalul Suceava, în secţia de Boli Infecţioase, unde au fost internaţi asistaţii

Directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat ieri că în momentul prezentării la Urgenţe majoritatea pacienţilor se plângeau de dureri abdominale. Restul acuzau greţuri şi vărsături, iar în câteva cazuri scaune diareice, însă toţi aveau ca simptom comun febra. Pe de altă parte, a arătat medicul, asistaţii prezentau grade diferite de evoluţie a bolii, unii fiind în faze incipiente, iar alţii în stadii mai avansate, ceea ce ar pleda pentru o infecţie care se transmite pe cale aeriană, prin strănut sau tuse, ori prin mâini murdare, după contactul cu obiecte contaminate.

„Nu cred că suntem în faţa unei intoxicaţii alimentare”, a opinat directorul medical al Spitalului Suceava. Având în vedere suspiciunile cu privire la modul de transmitere a infecţiei, în secţia de Boli Infecţioase a fost instituită carantina. Acest lucru înseamnă că pe lângă izolarea pacienţilor cu enterocolită de la Mitocu Dragomirnei, în acest sector s-au luat şi măsuri de restricţionare a accesului vizitatorilor, cu scopul de a-i proteja pe ceilalţi bolnavi internaţi.

 

Şeful DSP Suceava suspectează o toxiinfecţie alimentară sau o epidemie hidrică

Celor 17 asistaţi li s-au recoltat probe biologice pentru a se stabili agentul patogen care a stat la baza îmbolnăvirilor, însă rezultatele analizelor vor fi cunoscute cel mai devreme luni, a anunţat ieri şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei. Medicul a precizat că, după părerea sa, în acest caz este vorba de o toxiinfecţie alimentară sau de o epidemie hidrică, ceea ce ar însemna că sursa îmbolnăvirilor este fie mâncarea, fie apa.

„După cum se manifestă este o toxiinfecţie alimentară, deşi nu este exclusă nici posibilitatea unei epidemii hidrice. Centrul are un sistem propriu de aprovizionare cu apă, care a mai creat probleme. Până când nu se va şti ceva sigur, acolo se va utiliza doar apă îmbuteliată”, a spus şeful DSP.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, în subordinea căreia se află Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei, a luat propriile măsuri în acest caz. Într-un comunicat de presă transmis ieri şi semnat de directorul instituţiei, Dan Adomniţei, şi purtătorul de cuvânt, Nicoleta Daneliuc, se arată că unitatea socială din Mitocu Dragomirnei dispune de două centre: Locuința Maxim Protejată (LMP), cu un număr de zece beneficiari care își prepară singuri hrana și din care nici unul nu a acuzat tulburări digestive, şi Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN), cu 39 de beneficiari, dintre care 17 au fost internați la Spitalul Suceava cu diagnosticul de enterovirus.

Potrivit documentului, în data de 8 mai, în jurul orei 15.00, unul dintre beneficiarii CRRN a acuzat frisoane și scaun diareic. A fost izolat și i s-a acordat primul ajutor - lichide și medicamente - după care s-a efectuat controlul medical al celorlalţi asistaţi. Astfel, au mai fost identificate 13 persoane din rândul celor 39 de asistați de la CRRN, care se plângeau de febră, stări de amețeală, frisoane și scaune diareice.

 

Apa de la sursa curentă, înlocuită cu apă îmbuteliată, atât pentru consum cât şi pentru prepararea hranei

„Șeful de centru, Cristina Doroftei, a luat măsura transportării acestora, cu mașinile proprii și din cadrul DGASPC Suceava, la Spitalul Suceava, în jurul orei 19.00. Între timp, au mai fost depistaţi doi asistați care acuzau aceleași probleme digestive, iar în jurul orei 22.00 şi aceşti asistaţi au fost internați. În toată această perioadă, în cadrul centrului au fost luate măsuri de supraveghere permanentă a celorlalți beneficiari și de control asupra sănătății acestora, astfel încât în jurul orei 03.00 dimineața au mai fost internați încă doi beneficiari cu aceleași simptome”, se precizează în comunicat.

O echipă din cadrul DGASPC Suceava s-a deplasat ieri la Mitocu Dragomirnei pentru o anchetă internă. În urma cercetărilor, a fost luată măsura interzicerii consumului de apă de la sursa curentă și înlocuirea, pe perioada verificărilor, cu apă plată atât pentru consum cât și pentru producerea mâncării (la ambele centre). Totodată, s-a luat măsura „consumului de hrană dietetică pe perioada stabilită de medic și folosirea de produse neperisabile și sigure din punct de vedere al consumului. Bolnavii care vor fi externați și se vor întoarce la centru, vor fi izolați de ceilalți asistați, iar starea lor de sănătate va fi verificată la intervalul stabilit de medic. Pe perioada stabilită de autorităţile sanitare, în unitate se instituie carantina”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de DGASPC.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 17 asistaţi de la Centrul din Mitocu Dragomirnei au ajuns la spital cu simptome de enterocolită.
 Vizualizări articol: 1916 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
17 asistaţi de la Centrul din Mitocu Dragomirnei au ajuns la spital cu simptome de enterocolită3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei