Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 195 (5402)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din această lună

Tarife majorate pentru medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor primi mai mulţi bani pentru serviciile medicale furnizate pacienţilor, potrivit ultimelor reglementări. Astfel, conform unui Ordin publicat în Monitorul Oficial în data de 14 august, doctorii din cadrul acestor structuri vor fi recompensaţi pentru munca depusă prin majorarea tarifului decontat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Totuşi, conform aceloraşi norme intrate în vigoare din această lună, tot ei vor fi şi cei care vor suporta costurile cu asigurarea trusei de urgenţă. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava speră ca noile tarife „să fie un impuls pentru medicii de familie pentru a se asocia şi a deschide noi centre de permanenţă în judeţ”.

Responsabilii instituţiei au explicat că, în baza actualei legislaţii, medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanenţă fix, care funcţionează într-un spaţiu pus la dispoziţie de consiliul local, vor trebui să suporte cheltuielile cu dotarea şi menţinerea trusei de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare. Pentru asemenea spaţii, toate cheltuielile de administrare şi funcţionare ale cabinetului sunt suportate de consiliile locale. Tariful orar al medicului care activează în cadrul centrului de permanenţă fix, de 12,8 lei/oră, se majorează din această lună cu 16,66%, adică 2,1 lei/oră în plus, pentru fiecare medic de familie care activează în cadrul centrului de permanenţă, indiferent dacă este medic titular sau medic angajat. Toate costurile le vor fi decontate doctorilor de CAS, în termen de 20 de zile calendaristice de la depunerea documentelor necesare decontării.

 

Medicii de familie, obligaţi să plătească singuri pentru trusa de urgenţă

Pe de altă parte, medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanenţă mobil, asigurând continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în cabinetul propriu sau prin rotaţie în spaţiul pus la dispoziţie de unul dintre medicii participanţi la convenţia de asociere, vor suporta şi cheltuielile de administrare şi funcţionare ale cabinetului, precum şi costurile cu dotarea şi menţinerea trusei de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare.

În această situaţie, tariful orar se majorează cu 50%, adică 6,4 lei/oră (de la 12,8 lei la 19,2 lei), pentru fiecare medic de familie care îşi desfăşoară activitatea în acel cabinet, indiferent dacă este titular, asociat sau medic angajat.

De menţionat că în situaţia în care medicul de familie îndeplineşte şi rolul de coordonator al centrului de permanenţă, tariful orar se va majora cu alte 15 procente. În ceea ce priveşte tariful orar pentru asistenţii medicali care desfăşoară serviciu în regim de gardă în cadrul centrelor de permanenţă, trebuie spus că acesta se calculează în funcţie de salariul negociat care cuprinde toate sporurile şi contribuţiile aferente. Tariful nu poate fi mai mic de 8 lei/oră şi mai mare de 10 lei/oră, prevăd normele.

 

Un al treilea centru de permanenţă va fi deschis de la 1 septembrie la Cajvana

În judeţul Suceava funcţionează la ora actuală două centre de permanenţă, iar un al treilea urmează a fi deschis de luna viitoare. Astfel, un centru de permanenţă fix a fost înfiinţat la Vicovu de Sus, unde activează şapte medici. Aceştia acordă asistenţă sanitară şi pentru pacienţii din comunele Gălăneşti şi Putna. Luna trecută, 125 de persoane s-au adresat acestei structuri.

Al doilea centru de permanenţă, „Bucovina Nord”, din Straja, este mobil şi funcţionează prin rotaţie în cabinetele medicilor de familie din Brodina, Bilca şi Ulma. Şase medici lucrează în această unitate sanitară, luna trecută aici fiind acordate 155 de consultaţii.

Al treilea centru va deveni funcţional de la 1 septembrie, la Cajvana, şi va deservi inclusiv populaţia din Cacica, Botoşana, Sasca Mică şi Stulpicani. Şase medici vor lucra în această structură.

În acest an, fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava pentru funcţionarea centrelor de la Vicovu de Sus şi Straja sunt de 273.490 de lei. În intervalul ianuarie-iulie, CAS a făcut deconturi în valoare de 122.820 de lei, nefiind înregistrate restanţe în ceea ce priveşte plata medicilor care activează în aceste două structuri.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava susţine înfiinţarea unui centru de permanenţă şi la Broşteni, localitate izolată şi greu accesibilă, unde există un spaţiu disponibil, dar nu şi medici interesaţi să acorde asistenţă sanitară în acest regim.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tarife majorate pentru medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă.
 Vizualizări articol: 1306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tarife majorate pentru medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei