Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2009 - Anul XIV, nr. 48 (4034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soia, bună pentru dinţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Pulpa dentară este agentul care hrăneşte dinţii. Odată cu înaintarea în vârstă, pulpa se retrage progresiv, iar volumul său se reduce. Acesta este un fenomen fiziologic normal, însă care afectează dinţii, care se pot sparge, dar şi gingia. Nu îl putem împiedica, dar îi putem atenua efectele. Soia are numeroase efecte asupra pulpei dentare şi a sănătăţii, în general.

Nu este vorba despre o pastă de dinţi pe bază de soia, ci de o alimentaţie bogată în soia, un produs natural, sută la sută vegetal şi fără colesterol. Potrivit unui studiu realizat în Japonia, pe un eşantion de aproximativ 4.000 de studenţi, se pare că soia are efecte benefice asupra sănătăţii dentare. Studiul a fost publicat în revista de ştiinţă BioMed Central Park Health. Soia şi isoflavonul, o substanţa conţinută de aceasta, protejează, fără nici o îndoială, împotriva anumitor afecţiuni ale gingiilor şi maxilarului.

 

 

Inflamaţii cronice

Afecţiunile parodontale sunt nişte inflamaţii cronice ale gingiilor sau maxilarului şi mandibulei. Aceste maladii pot atrage după sine sângerări ale gingiilor, dezlipirea dinţilor de gingii şi chiar, în cel mai rău caz, putrezirea gingiilor şi căderea dinţilor. Cauza constă, în majoritatea cazurilor, în placa bacteriană.

Principalele măsuri de precauţie care trebuie luate în vederea prevenirii acestor afecţiuni constau în perierea regulată şi corectă a dinţilor şi în folosirea unei aţe dentare. În plus, este importantă evitarea fumatului, vizita periodică la medicul stomatolog şi, nu în ultimul rând, menţinerea unei alimentaţii echilibrate.

Sistemul imunitar joacă şi el un rol de seamă în prevenirea acestor maladii. Isoflavonul conţinut de soia este din ce în ce mai des relaţionat cu un efect salutar asupra sistemului imunitar. De aceea, cercetătorii japonezi au studiat influenţa pe care soia o are asupra acestor afecţiuni.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 4.000 de studenţi japonezi voluntari, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani. Un chestionar a permis obţinerea unui tablou cu obiceiurile alimentare ale studenţilor. Potrivit acestuia, opt la sută dintre ei sufereau de o afecţiune parodontală.

Studenţii care consumau multă soia, în medie 86,5 grame pe zi, au prezentat cu 37 la sută mai puţine riscuri de a avea o afecţiune decât studenţii care consumau puţină soia, în medie 13,1 grame pe zi. Integrând în această analiză influenţa spălării dinţilor şi a tutunului, efectele benefice ale consumului de soia sunt demonstrate.

 

 

Rezultate încurajatoare

Acesta este primul studiu realizat cu privire la relaţia care există între soia şi sănătatea dentară. Rezultate sunt considerate destul de încurajatoare, în special de societăţile care propun produse pe bază de soia. Reprezentanţii acestor societăţi consideră totuşi că este necesară o cercetare mai aprofundată pentru a se putea obţine o imagine mai clară şi mai detaliată a influenţei pozitive pe care o are soia asupra sănătăţii dentare.

Produsele pe bază de soia se încadrează perfect într-o alimentaţie echilibrată. Faptul că acest studiu scoate la iveală efectele benefice ale produselor pe bază de soia asupra sănătăţii dentare reprezintă un atu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soia, bună pentru dinţi.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Soia, bună pentru dinţi4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei