Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iun 2008 - Anul XIII, nr. 135 (3816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fumatul creşte riscul de pierderi de memorie şi demenţă

Fumatul este asociat cu un risc crescut de pierderi de memorie şi demenţă la adulţii de vârstă medie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi, publicat în revista Archives of Internal Medicine şi preluat de AFP.

Medicii de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale de la Villejuif, Franţa, au analizat datele medicale a 10.308 de funcţionari britanici, cu vârste între 35 şi 55 de ani, care au participat la un studiu, numit "Whitehall II", în perioada 1985 - 1988.

Grupul de fumători a fost identificat la începutul studiului şi, din nou, în perioada 1997 - 1999.

În total, 5.388 de participanţi au fost supuşi unor teste de memorie, gândire, vocabular şi fluenţă verbală în perioada 1997 - 1999. Din acest grup, 4.659 au fost din nou testaţi în 2004.

Rezultatele testelor fumătorilor au fost comparate cu cele ale nefumătorilor şi ale celor care, între timp, au renunţat la viciu.

Participanţii care fumau la începutul studiului au prezentat mai mari probabilităţi de a deceda pe parcursul celor 17,1 ani de monitorizare, în medie, şi, implicit, de a participa la cel de-al doilea test de aptitudini mintale, a indicat profesorul Séverine Sabia, principalul autor al studiului.

La primul test, cei mai mulţi dintre fumători s-au situat în grupul celor care au obţinut cele mai proaste rezultate (20%).

 

Ameliorare a stilului de viaţă.

La subiecţii care au renunţat la fumat pe parcursul studiului, testele au arătat o ameliorare a stilului de viaţă, aceste persoane consumând mai puţin alcool, mai multe legume şi fructe şi făcând mai mult sport decât înainte.

Totuşi, autorii studiului subliniază că legătura între fumat şi funcţiile mintale este dificil de stabilit la persoanele de vârsta a treia, pentru că un mare număr dintre ele nu s-au întors pentru ultimele teste pentru că erau bolnave sau decedaseră.

Potrivit cercetătorilor, studiul arată mai ales că fumatul favorizează pierderile de memorie şi reduce capacitatea de gândire la persoanele de vârsta a doua. De asemenea, studiul indică faptul că persoanele care au fumat o perioadă lungă de timp, dar au renunţat la viciu, prezintă mai puţine probabilităţi de a suferi de pierderi de memorie şi de o reducere a vocabularului şi a fluidităţii verbale faţă de fumători.

O ultimă concluzie este că renunţarea la fumat chiar şi la vârsta a doua poate contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate generale.

Rezultatele acestui studiu sunt importante pentru că sugerează faptul că fumătorii suferind de o reducere a capacităţilor mintale la vârsta medie prezintă mai mari probabilităţi de a dezvolta demenţă faţă de nefumători.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fumatul creşte riscul de pierderi de memorie şi demenţă.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fumatul creşte riscul de pierderi de memorie şi demenţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Am citit nimic trimis de
(11 iun 2008, 13:36:25
Pt. a completa articolul, propun ca redactia sa revina asupra lui cu niste lamuriri stiintifice care stau la baza acestor concluzii (cum ca fumatul incetineste procesul de gandire si ca duce la pierderi de memorie).

Indiciu: influenta fumatului asupra neuronilor...
2.   Fumatul trimis de
(11 iun 2008, 21:20:32
spuneti'mi si mie cum ma pot lasa de fumat?..:-s..:(((((..va multsumesc:X:p

3.   Nicotina si gudronul trimis de
(12 iun 2008, 18:04:35
Stiti cat fuma Rebreanu sau Eminescu? Ca de nefumatori care la 50 de ani arata ca niste babe sunt pline farmaciile. De ce in ultima vreme exista acest (mai mult sau mai putin mascat) pogrom pentru fumatori? S-au terminat de rezolvat toate problemele, unele importante cu adevarat si a mai ramas fumatul? Ori tara arde si cainele turbeaza de dcaldura?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei