Utilizarea frecventă a telefoanelor mobile creşte cu până la 50% riscul de cancer al gurii, potrivit unui studiu realizat în Israel, publicat în American Journal of Epidemiology, informează dailymail.co.uk.
Utilizarea frecventă a telefonului mobil timp de peste cinci ani creşte cu 50% riscul de a dezvolta o tumoare canceroasă în zona gurii, comparativ cu persoanele care nu au utilizat niciodată un telefon mobil.
Specialiştii spun încă nu se cunosc pe deplin modurile în care telefoanele mobile interferează cu organismul.
Studii anterioare asupra asocierii între utilizarea telefoanelor mobile şi cancer au dat rezultate amestecate. Majoritatea studiilor nu au scos la iveală dovezi ale unor serioase riscuri în ceea ce priveşte sănătatea. Un număr mai mic de studii au sugerat o legătură între telefoanele mobile şi cancer la creier şi la ureche.
Cel mai recent studiu a fost realizat de cercetătorii de la Centrul medical Chaim Sheba din Tel Hashomer, Israel. La studiu au participat 402 persoane cu tumori benigne ale gurii, 56 cu tumori maligne şi 1.266 de persoane sănătoase.
Persoanele care utilizau cel mai frecvent telefonul mobil prezentau cele mai mari probabilităţi de a dezvolta tumori ale glandei parotide. Parotida este cea mai mare dintre glandele salivare şi este situată în spatele gurii, destul de aproape de ureche.
Majoritatea persoanelor care utilizează frecvent telefoane mobile tind să dezvolte o tumoare pe aceeaşi parte a capului unde ţin de obicei telefonul mobil.
Cele mai mari riscuri există la utilizatorii din zonele rurale, unde aparatul trebuie să "muncească mai mult" pentru a intra în contact cu cea mai apropiată staţie de telefonie mobilă.
Cercetătorii israelieni au recomandat precauţie în analizarea rezultatelor şi efectuarea unor studii suplimentare.