Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2007 - Anul XII, nr. 251 (3626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bunătate

Ciocolata - o plăcere programată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pofta nebună de ciocolată nu este doar rodul unei pasiuni ieşite din comun pentru dulciuri, ci se datorează şi prezenţei anumitor bacterii care trăiesc în intestin. Aceste bacterii pot fi identificate în urma unor teste de laborator şi marchează diferenţa între iubitorii ciocolată şi confraţii lor care nu sunt atraşi în mod deosebit de această bunătate.

Descoperirea este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii elveţieni şi britanici, coordonaţi de Sunil Kochhar şi a fost dată publicităţii în ediţia din octombrie a American Chemical Society's Journal of Proteome Research. Studiul oamenilor de ştiinţă ar putea duce la clasificarea indivizilor pe baza tipului metabolic, care, în cele din urmă, poate fi folosit pentru a crea diete mai sănătoase care să se potrivească perfect nevoilor unei persoane. Kochhar şi colegii săi au efectuat studiul cu ajutorul a 11 bărbaţi mari iubitori de ciocolată, puşi faţă în faţă cu alţi 11 care erau indiferenţi faţă de acest produs.

La acest experiment au participat doar bărbaţi pentru că, în cazul femeilor, există o serie de variaţii metabolice legate de ciclul menstrual. Însă oamenii de ştiinţă speră ca în viitorul apropiat să le includă în cercetărilor şi pe reprezentantele sexului frumos, pentru a-şi putea da seama dacă există o reacţie specifică la ciocolată în funcţie de sex. În timpul experimentului, fiecare dintre participanţi a mâncat ciocolată sau placebo pentru o perioadă de cinci zile. În acest timp, le-au fost efectuate teste de laborator pe probe de urină şi sânge.

Metabolism diferit la iubitorii de ciocolată

În urma analizelor, cercetătorii au constatat că în cazul iubitorilor de ciocolată, profilul metabolic implică nivele scăzute de colesterol LDL, aşa numitul colesterol "rău", precum şi nivele mai ridicate de albumină, o proteină benefică. Iar asta nu e tot. Acest profil metabolic este prezent chiar şi atunci când amatorii de ciocolată nu şi-au consumat porţia zilnică de "drog". În plus, "pofticioşii" prezentau o activitate a microorganismelor intestinale cu totul diferită faţă de confraţii lor "abstinenţi".

"Studiul nostru a arătat că preferinţa pentru anumite alimente, inclusiv ciocolata, poate fi programată în sistemul nostru metabolic. Ştim că unele persoane pot să urmeze o dietă bogată în fripturi şi carbohidraţi şi nu au nici cea mai mică problemă de sănătate, în timp ce pentru alţii, aceleaşi alimente sunt dăunătoare. Cunoaşterea profilului metabolic poate deschide calea unor noi intervenţii nutriţionale personalizate, pentru a îmbunătăţi starea de sănătate", crede Kochhar, cercetător la Nestlé Research Center din Elveţia. În opinia specialistului eleveţian, pe viitor, un test pentru determinarea tipului metabolic al unei persoane ar putea deveni o rutină, la fel cum este astăzi un test de urină şi de sânge în timpul unei vizite obişnuite la medic.

Ciocolata amăruie - bună pentru inimă

Ciocolata se alătură uleiurilor vegetale, cărnii albe, peştelui, fructelor şi legumelor în lista de alimente benefice pentru inimă. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii greci, care au identificat proprietăţile protective ale ciocolatei amărui. Potrivit acestora, 100 de grame de ciocolată fac ca funcţiile cardiovasculare ale tinerilor cu o sănătate bună să se îmbunătăţească semnificativ. Studiul cercetătorilor greci a fost realizat pe un număr de 17 voluntari care au consumat 100 de grame de ciocolată fondantă şi amară sau un surogat. Voluntarii împărţiţi în două grupuri au fost ulterior schimbaţi între ei şi au garantat că nu au consumat ciocolată în afara studiului. Obiectivul studiului a fost acela de monitorizare a funcţionalităţii vaselor sanguine, cu o atenţie deosebită pentru endoteliu, ţesutul subţire care acoperă suprafaţa internă a vaselor. În acest scop, cercetătorii au folosit o examinare pe bază de ultrasunete, pe baza căreia s-a putut constata faptul că funcţionarea acestui ţesut s-a îmbunătăţit în cazul voluntarilor care consumaseră ciocolată. În opinia cercetătorilor, este evident faptul că ciocolata îmbunătăţeşte funcţionarea vaselor sanguine, crescându-le capacitatea de dilatare şi prevenind formarea de ocluziuni. Noua descoperire înseamnă un pas înainte faţă de un studiu de anul trecut în care se demonstrat că ciocolata amăruie, graţie prezenţei de flavonoizi, duce la creşterea nivelului de antioxidanţi din sânge cu aproape 20 la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciocolata - o plăcere programată.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciocolata - o plăcere programată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei