Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 141 (8365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

A fost sfințit locul pentru noua biserică care se va ridica la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua de sâmbăta, 17 iunie 2023, a fost una cu totul deosebită pentru credincioşii fălticeneni. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a fost sfinţit locul pe care se va ridica biserica având hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” şi hramul „Buna Vestire”. Importanţa momentului este sporită şi de faptul că un asemenea eveniment nu s-a mai petrecut în urbea de pe Șomuz de aproape 20 de ani.

Slujba de sfinţire a locului a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din Protopopiatul Falticeni. Un număr impresionant de credincioşi au ignorat ploaia torenţiala căzută până înainte de a începe slujba de sfinţire, ploaie care s-a oprit în timpul serviciului religios şi a continuat după.

Piatra de temelie gravată  cu datele legate de momentul sfințirii locului a fost stropită cu agheasmă și mir, fiind așezată la răsărit, în capătul viitorului altar, iar o cruce din lemn, pe care sunt trecute hramurile bisericii, a fost așezată pe locul unde va fi ridicată Sfânta Masă.

 

Biserica nu este a preotului, este a lui Dumnezeu

După ce au fost rostite de ierarh rugăciuni în cele patru laturi ale viitorului lăcaș, fiecare oprire fiind binecuvântată prin stropirea cu agheasmă, în cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre binecuvântarea pe care o aduce Dumnezeu în momentul sfinţirii locului pe care se va construi biserica – „Casa lui Dumnezeu” – arătând că, prin sfinţire, ,,locul este al lui Dumnezeu” şi pentru aceasta suntem datori sa ajutăm preotul paroh, fiecare câte puţin, după posibilităţi, sa construiască această biserică.

 „E greu să zideşti o casă astăzi, câte  zeci de mii de euro îţi trebuie, dar  să zideşti o biserică? Numai până o vezi acoperită, apoi înăuntru câte trebuie de făcut. Când se uită părintele în cont şi vede ce îl aşteaptă, îl apucă deznădejdea. Dar el va spune aşa: Doamne, asta nu-i biserica mea. Mă vor trece ctitor, vor scrie că în timpul meu s-a făcut biserica, dar asta  este biserica ta, Doamne. Şi părintele paroh şi-a pus în gând să închinăm această nouă biserică Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Şi când am venit, părintele protopop a spus: Părinte, mai pune un hram, să mai fie un ocrotitor. Şi am spus părinte, roagă-te şi care gând îţi vine, mi-l spui şi  mai punem un hram. Şi mi-a şoptit la ureche: Preasfinţite, să fie Buna Vestire a Maicii Domnului. Şi  ce mare har şi ce mare binecuvântare să fie  Maica Domnului ocrotitoarea unui locaş printr-o hotărâre care s-a luat aici, la sugestia părintelui protopop, la rugăciunea părintelui paroh şi cu îngăduinţa şi binecuvântarea mea din toată inima.

Şi cum să nu ajute Maica Domnului să îi facem o casă a ei, în care să o preaslăvim şi în care să se  bucure de noi toţi, care vom veni şi vom cere ajutor.

Dacă hramul cel dintâi este Buna Vestire a Maicii Domnului, rugăciunea mea către Dumnezeu şi către Maica Domnului este ca pentru fiecare dintre dumneavoastră, care aţi fost astăzi părtaşi la punerea pietrei de temelie, pentru fiecare dintre dumneavoastră care veţi pune câte un mic obol, cât poate fiecare şi pentru fiecare dintre dumneavoastră şi dintre alţii care, când va fi gata biserica, vor intra aici şi se vor ruga Maicii Domnului, să primească fiecare o veste bună de la Maica Domnului, după inima fiecăruia. Aşa să ajute Dumnezeu, cu multă credinţă şi cu multă nădejde să purceadă părintele şi dumneavoastră la ridicarea acestei biserici, şi nu tare departe, să ne chemaţi să sfinţim biserica”, a fost mesajul Preasfințitului.

 

Dumnezeu lucrează în vederea ducerii la bun sfârşit a lucrărilor începute

După împlinirea rânduielii de sfinţire preotul Iulian Damian, parohul parohiei ,,Sfântul Dimitrie” din Falticeni, cel care se va îngriji de construirea noii biserici, a mulţumit Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor parohiei pe care o păstoreşte, dar mai ales pentru darul de rugăciune şi binecuvântare invocat de la Hristos pentru începerea noului locaş  de cult. Preotul Damian a mulțumit şi tuturor celor prin care Dumnezeu lucrează în vederea ducerii la bun sfârşit a lucrărilor care vor începe în curând.

„Mulţumim preasfinţia dumneavoastră părinte Damaschin, mulţumim părintelui protopop  şi tuturor preoților care în după–amiaza aceasta şi-au rupt din timpul lor, mulţumim celor care sunteţi prezenţi astăzi, aici, la rugăciune şi mulţumim Maicii Domnului. Să primim Buna Vestire, să  dăruiască gândul cel bun şi sub acoperământul şi grija ei să putem să ducem la bun sfârşit toate cele ce le-am pus în gând”, a spus preotul Iulian Damian.  

Ziua de sâmbăta, 17 iunie 2023 a fost pentru noua parohie „Sfântul Dimitrie”, care abia se conturează, o sărbătoare importantă, mult aşteptată, pentru că jertfa şi osteneala credincioşilor pentru această nouă biserică au fost binecuvântate de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul

Credincioşii au fost impresionaţi de sfânta slujbă şi au mulţumit lui Dumnezeu pentru că au trăit acest important moment din viaţa parohiei lor, să vadă aşezarea pietrei de temelie şi a crucii pe locul sfântului altar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A fost sfințit locul pentru noua biserică care se va ridica la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
A fost sfințit locul pentru noua biserică care se va ridica la Fălticeni3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei