Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 250 (5457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astăzi este sărbătoarea Sfântului Dumitru

Astăzi prăznuim pe Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Un sfânt mult preţuit de comunităţile româneşti. Dovadă stau bisericile noastre vechi ce poartă acest hram. Sfântul Dumitru, cum i se spune în popor, este, de veacuri, ocrotitor a sute de biserici din întreaga ţară. Iar alegerea acestei zile de hram are cel puţin două explicaţii în spaţiul românesc. Una ţine de dragostea pe care creştinii ortodocşi o poartă acestui sfânt martir care s-a jertfit pe sine pentru apărarea dreptei credinţe. În anumite zone, oamenii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir ca fiind cel care a dat vinul folosit astăzi la împărtăşanie.

 

Sfântul Dumitru este considerat în lumea satelor ocrotitorul şi apărătorul păstorilor

Cea de-a doua explicaţie vine din tradiţia noastră populară, Sfântul Dumitru, sau Sâmedru cum îi spun din vechime românii, având un rol crucial îndeosebi în comunităţile pastorale. Astfel, Sfântul Dumitru este considerat în lumea satelor ocrotitorul şi apărătorul păstorilor. În ziua prăznuirii sale, ciobanii află cum va fi iarna şi îşi încheie socotelile legate de turme, aceasta fiind o zi a soroacelor. În credinţa populară, Sfântul Dumitru este patronul iernii pastorale, dar şi paznicul caselor şi al oamenilor, pe care-i apără de animalele sălbatice.

Iată, deci, că deloc întâmplător în numeroase dintre satele româneşti întâlnim şi astăzi biserici vechi ce poartă hramul acestui sfânt, al cărui cult are rădăcini atât de adânci în tradiţia românească. Este şi cazul unor biserici de lemn seculare, întâlnite mai ales în zona de munte şi deal, acolo unde păstoritul a fost şi rămâne şi astăzi o ocupaţie de bază.

 

Biserica românilor ardeleni de la Adâncata

La Adâncata se află o biserică de lemn ce poartă hramul "Sfântul Dumitru", construită, potrivit tradiţiei, la sfârşit de secol XVIII. Hramul bisericii, încă de la ridicarea sa, s-a prăznuit pe 26 octombrie, de ziua Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

 

Sfântul Dumitru, ocrotitorul de la Botoşana

O altă biserică de lemn închinată Sfântului Dumitru este cea de la Botoşana, străveche aşezare bucovineană, aflată în apropiere de Gura Humorului. Lăcaşul a fost ridicat la 1810, de un meşter câmpulungean, Grigore Ulian. Biserica de lemn cu hramul "Sfântul Dumitru" de la Botoşana păstrează în inventar icoane şi obiecte de mobilier bisericesc ce datează chiar din perioada construirii sale. O seamă de alte obiecte vechi ce au aparţinut acestui lăcaş se află în prezent în patrimoniul Muzeului Mănăstirii Putna.

 

Hram şi la Horodnic de Sus

În mijlocul cimitirului de la Horodnic de Sus, o aşezare aflată în vecinătatea Rădăuţilor Sucevei, într-o latură a bisericii mari, de zid, stă de aproape două veacuri şi jumătate, rezemat pe tălpile zdravene de stejar, un lăcaş de rugăciune făurit din lemn. O bisericuţă cu cerdac, având hramul Sfântului Dumitru, care păstrează un interior extrem de valoros.

(Sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea Sfântului Dumitru.
 Vizualizări articol: 1077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astăzi este sărbătoarea Sfântului Dumitru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei