Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 135 (5342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comunicat de presă

Apel al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru consolidarea statutului tradiţional al familiei şi al căsătoriei

Noi, membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în cadrul şedinţei de lucru din data de 12 iunie 2013, care a avut loc la Mănăstirea Neamţ, lavra istorică a isihasmului românesc, am luat act cu bucurie faţă de demersul Patriarhiei Române, care a înaintat o serie de propuneri către comisia de revizuire a Constituţiei, între care şi cea privind definirea familiei ca întemeindu-se pe căsătoria liber consimţită „între un bărbat şi o femeie“. În acest context, ne declarăm îngrijoraţi de respingerea, de către această comisie, a unei astfel de clarificări, absolut necesare în contextul lumii de azi, cu atât mai mult cu cât, anterior, aceiaşi membri votaseră pentru o astfel de definiţie. Acceptând actuala formulă din Constituţie, aceasta ar putea deschide perspectiva legiferării „căsătoriilor“ între persoanele de acelaşi sex. Noţiunea de „soţi“, care apare acum în definirea constituţională a căsătoriei, lasă deschisă, din păcate, această posibilitate.

În slujirea noastră de păstori ai poporului lui Dumnezeu din Moldova, nu putem tăcea şi rămâne indiferenţi faţă de perspectiva unei mari decăderi, aceea de a strica rostul fiinţial al omului de a se uni, bărbat şi femeie, în Sfânta Taină a Căsătoriei. Totodată, îndemnăm la veghe, în duh de rugăciune şi de mărturisire, faţă de un proces mereu crescând de păgânizare a societăţii, având ca reper valori zis a fi moderne, superioare.

Ierarhii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în numele milioanelor de credincioşi, clerici şi monahi, cuprinşi în eparhiile pe care le slujesc, cheamă pe cei responsabili de alcătuirea textului Constituţiei să nu se îndepărteze de o viziune asupra căsătoriei pe care o are majoritatea covârşitoare a celor care i-au votat şi pe care-i reprezintă în forul legiuitor al ţării. O schimbare de poziţie asupra acestui subiect, reflectată în Constituţie sau într-o lege ulterioară, ar plasa senatorii şi deputaţii în contradicţie evidentă faţă de convingerea celor pe care-i reprezintă în Parlament. S-ar încălca, astfel, o regulă elementară a democraţiei, care presupune să se exercite puterea în numele şi în conformitate cu voinţa poporului care i-a ales.

Considerăm că schimbarea viziunii asupra instituţiei familiei va conduce, prin ultimele sale consecinţe, la desfigurarea acestei naţiuni, prin relativizare morală şi prin încurajarea promiscuităţii sexuale, cu efecte extrem de nocive mai ales asupra copiilor sau tinerilor. Suprimarea statutului actual al familiei şi al căsătoriei ne-ar face, astfel, vinovaţi, în faţa lui Dumnezeu şi a neamului românesc, de o greşeală fără precedent şi ne-ar plasa pe o direcţie ce afectează demnitatea umană şi nu are nimic moral şi sfânt.

IPS Teofan,
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

IPS Pimen,
Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

PS Corneliu,
Episcop al Huşilor

PS Calinic Botoşăneanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

PS Ioachim Băcăuanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apel al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru consolidarea statutului tradiţional al familiei şi al căsătoriei.
 Vizualizări articol: 762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apel al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru consolidarea statutului tradiţional al familiei şi al căsătoriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei