Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 40 (5247)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Schimbarea - şansa omului

 

Orice fiinţă umană are în fiecare clipă libertatea să se schimbe. De aceea putem să-i prezicem viitorul doar în cadrul larg al unui studiu statistic care se referă la un anumit grup de oameni. În orice caz, personalitatea unui individ rămâne în mod esenţial impredictibilă.

Pentru că una din caracteristicile existenţei umane este capacitatea omului de a se ridica deasupra acestor condiţii, de a creşte dincolo de ele. Omul este capabil să schimbe în mai bine lumea, dacă acest lucru este posibil, şi totodată are tăria să se schimbe pe sine însuşi în bine, dacă este, şi este nevoie.

Un celebru psihiatru, Victor Frankl, mărturisea că în viaţa lui a întâlnit, pe când era deţinut într-un lagăr de concentrare, o fiinţă absolut mefistofelică, satanică. Era medic, se numea Erwin Jekelius şi era considerat „criminalul în masă de la Steinhof”, cel mai mare spital de boli mintale din Viena. Ce făcea Jekelius? Atunci când naziştii au început programul de eutanasiere, el, în calitate de conducător al spitalului, a exterminat pe toţi bolnavii psihici de care trebuia să aibă grijă.

După ce războiul s-a terminat, doctorul Erwin a fost închis într-una din celulele de izolare ale spitalului Steinhof, de unde a evadat, reuşind să fugă în America de Sud. Dar nu mică i-a fost mirarea psihiatrului Frankl când a auzit de la un apropiat care fusese întemniţat multă vreme în faimoasa închisoare Lubianka de la Moscova că acolo l-a întâlnit pe doctorul nostru. „A murit la 40 de ani şi pot spune că a fost cel mai bun tovarăş imaginat vreodată. Îi consola pe toţi. A trăit la cel mai înalt standard moral. A fost cel mai bun prieten pe care mi-a fost dat să-l întâlnesc în lungii mei ani de detenţie”, a fost mărturia apropiatului. Ascultând această istorie ne dăm seama că nu putem îndrăzni să prezicem comportamentul nimănui şi, în consecinţă, nici emite judecăţi şi acuzaţii definitive asupra cuiva.

(Augustin PĂUNOI, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbarea - şansa omului.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schimbarea - şansa omului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei