Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 oct 2010 - Anul XV, nr. 238 (4529)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

De ce postim miercurea şi vinerea?

În general, toţi creştinii, mai mult sau mai puţin antrenaţi în viaţa liturgică a Bisericii, cunosc faptul că zilele de miercuri şi vineri din cursul săptămânii sunt zile de post, adică zile în care se consumă numai hrană de origine vegetală, fără carne, ouă, brânză sau lapte.

Menţiunile despre obişnuinţa creştinilor de a posti în zilele de miercuri şi vineri sunt foarte timpurii, aceste zile apărând ca zile de postire încă în documentele primelor trei secole.

Exigenţa postirii în zilele de miercuri şi vineri de peste an este aceeaşi cu a zilelor din perioada Postului celui Mare, nefiind îngăduite excepţii de la rânduiala postirii decât celor grav bolnavi. În Pravilele călugăreşti, adică cărţile care rânduiesc modul de vieţuire al monahilor, postul de miercurea şi vinerea este indicat ca fiind unul cu ajunare totală până la ceasul al IX-lea, adică după slujba Vecerniei, luându-se doar o singură masă, seara, masă la care se consumă mai mult hrană uscată, pâine şi apă, sau fiertură din legume şi fructe, neconsumându-se nici untdelemn.

 

Miercuri a fost trădat Mântuitorul de către Apostolul Iuda

În aceste zile nu este îngăduită săvârşirea nunţilor, din pricina meselor îmbelşugate care urmează cu acest prilej.

Există câteva săptămâni speciale în cursul anului liturgic în care zilele de miercuri şi vineri sunt exceptate de la post, aceste zile fiind însemnate în calendarele noastre ca fiind zile cu "harţi".

Postul din ziua de miercuri reprezintă înfrânarea creştinilor de la bunurile de hrană, pentru că în ziua aceasta a fost trădat Mântuitorul de către Apostolul Iuda pentru doisprezece arginţi, din această zi începând pregătirea Mântuitorului pentru Patima Sa cea de bunăvoie. Nemâncând în această zi decât hrană aspră, creştinii voiesc să arate prin aceasta că nu-L vând pe Hristos, asemeni lui Iuda, pentru o mâncare sau băutură aleasă, ci că ei aleg în locul mâncărurilor şi băuturilor starea nevoinţei, pătimind puţin împreună cu Hristos aici pe pământ, pentru a fi făcuţi părtaşi mesei Împărăţiei lui Dumnezeu, în ceruri.

 

Vinerea este ziua în care Mântuitorul a îndurat patimile

De asemenea, vinerea este ziua în care Mântuitorul a îndurat patimile: biciuirile, scuipările, lovirile, răstignirea pe Cruce şi moartea pentru păcatele noastre. Or, în ziua în care Hristos, Împăratul nostru, stă pe Cruce pentru păcatele noastre, noi nu putem să ne îmbuibăm de mâncăruri şi băuturi peste măsură, ci stăm în priveghere şi aşteptare, în post şi rugăciune, ştiind că Jertfa lui Hristos de pe Cruce ne învredniceşte pe fiecare dintre noi de vederea cereştii Sale Împărăţii.

Postirea din zilele de miercuri şi vineri are de asemenea rostul pregătirii duhovniceşti a credincioşilor, alături de Taina Spovedaniei, pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, la Dumnezeiasca Liturghie care se săvârşeşte în fiecare duminică şi sărbătoare.

Acestea sunt considerentele pentru care creştinii postesc în toate miercurile şi vinerile de peste an, arătând prin aceasta statornicia lor în credinţa că Hristos lucrează prin Patimile Sale, pentru mântuirea sufletelor noastre.

(pr. lect. dr. Lucian FARCAŞIU, www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce postim miercurea şi vinerea?.
 Vizualizări articol: 2978 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
De ce postim miercurea şi vinerea?5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E o eroare trimis de
( 9 oct 2010, 19:14:44
in partea articolului in ce se explica semnificaytia zilei de miercuri
e o mica eroare: au fost 30 arginti si nu 12
"Ce-mi veti da mie, si eu il voi da pe El voua? Iar ei i-au dat treizeci de arginti. Si de atunci (Iuda) cauta prilej sa-L predea" (Matei XXVI, 15-16).
2.   Din fericire.... trimis de
( 9 oct 2010, 22:59:45
postim miercure si vinerea pt a pùtea ajunge cu salariile astea pana la sf lunii ca de-am posti doar miercurea de exemplu de pe la un 24 asa am flamanzi pana pe 1 ..posti cei drept suna mai frumos......sa ne fereasca dumnezeu de ziua in care vom posti din doua in doua zile....
3.   De prosti trimis de
(10 oct 2010, 09:03:12
de ce?? de prosti ! Toate aceste rememorari ale patimilor lui Hristos nu ar trebui sa le facem doar miercurea si vinerea si numai abtinindu-ne de la carne, oua si brinza, ci in fiecare zi cinstindu-l pe Isus cu fapte bune si fara de pacate. Explicatiile de mai sus nu au nici o logica si ce facem si ce gindim intru slava lui Hristos trebuie sa fie zilnic, clipa de clipa, nu doar abtinundu-ne de la haleala, ci avind un comportament uman, corect, fara de pacate. Dar BORul asa vrea si asa indobitoceste oamenii batrini si bolnavi cu postul lor, care numai de post nu au voie. Sa tina ei doar doar le-o mai scadea burdihanele, care oare prin post si rugaciune le-au crescut intr-atit??? Slava lui Isus se face clipa de clipa , mincind orice oameni buni, nu mai puneti botu la chestiile astea! Vine iarna, viata si asa e grea, va devitaminizati, si asa poporul roman sufera de inanitie si e prost hranit, nu va infometati aiurea , caci nicicind Isus sau Bunul Dumnezeu nu a scris nicaieri asa ceva !!
3.1  RE: De prosti trimis de
(10 oct 2010, 13:51:15
Cata dreptate ai "BELLU"! Aceste obiceiuri sau traditii,i-au facut cu burta mare si conturi doldora pe acesti asazisi "slujitori ai Domnului".Nicaieri,dar absolut nicaieri nu scrie in Biblie ca trebuie sa mancam "mancare de post",mantuitorul spune prin cei 12 apostoli in Noul Testament,ca postul inseamna cu adevarat sa nu mananci nimic si sa te rogi la Dumnezeu ptr sanantate,belsug,pace,etc si sa-I multumesti LUI ca existi si ca esti sanantos.Acesti "imbuibati" ai BOR,s-au imbogatit si placandu-le festinurile si asazisele sarbatori cu sfinti,se primenesc cu de toate,"indobitocind' populatia saraca.Asazisele sarbatori cu sfintii nascociti,sunt un prilej de 'bairam',de fala si publicitate ptr acesti pacatosi ce isi vor primi pedeapsa cuvenita.SFANT este DUMNEZEU,ceilalti suntem niste pacatosi ce trebuie sa ne caim si sa cerem indurare de la EL. Apropos: pe cand un sfantul ILIESCU in calendarul crestin ortodos ?
3.2  RE: De prosti trimis de
(10 oct 2010, 21:40:58
" Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul.
Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit."(matei 4,1-2)

"Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre."(I CORINTENI 7,5)

"Iar eu, când mă supărau ei, m-am îmbrăcat cu sac şi am smerit cu post sufletul meu şi rugăciunea mea în sinul meu se va întoarce."(PSALMI 34,12)

"Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post."(matei 17,21)
3.3  RE: De prosti trimis de
(10 oct 2010, 22:00:45
"Mai mult preţuieşte rugăciunea cu post şi cu milostenie şi cu dreptate, decât bogăţie cu nedreptate; mai bine să faci milostenie, decât să aduni aur"(tobit 12,8
"Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor.
Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală,
Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie"(matei 6,16-18)

IN BIBLIE ZICE CLAR SA POSTESTI.DAR VOI NU DE POST VA INGRIJITI,CI ARUNCATI VORBE DE OCARA.DIN VORBELE VOASTRE SE VEDE CUI II SLUJITI SI CUI II URMATI,
PLINI DE URA,DE VENIN.
CUM RAMANE CU "IUBITI PE VRASMASII VOSTRI"?
3.4  RE: De prosti trimis de
(11 oct 2010, 09:47:19
Respectul meu, domnule Van_Excel! Ma bucur ca mai descopar si oameni inteligenti!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei