Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 feb 2009 - Anul XIV, nr. 43 (4029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Postul este de două feluri: trupesc şi sufletesc

Ne aflăm în săptămâna pregătitoare dinaintea Postului Mare sau Postul Paştelui. În Biserica Ortodoxă, în cadrul rânduielilor Anului Bisericesc, atât timpul de pregătire dinaintea Postului Mare, cît şi durata acestuia sînt cunoscute sub denumirea de "Perioada Triodului", interval cuprins între Duminica Vameşului şi Fariseului şi Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor.

În toate cele trei duminici premergătoare Postului Mare, pericopele evanghelice din cadrul Sfintei Liturghii au un mesaj aparte, menit să ne convertească inimile, să ne introducă în atmosfera duhovnicească plină de virtuţi întăritoare de suflet a Postului.

În Duminica Vameşului şi a Fariseului facem cunoştinţă cu smerenia (din exemplul de rugăciune al vameşului), opusul mândriei. Smerenia este primul pas în drumul cunoaşterii de sine - lepădarea de sine - şi a restabilirii relaţiei de comuniune şi comunicare cu Dumnezeu şi a dobândirii harului divin: Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă şi celor smeriţi le dă har (Petru 5,5).

În Duminica "Fiului Risipitor" învăţăm că pocăinţa sau părerea de rău ne ajută să ne venim în fire pentru ca starea de păcat este nefirească, nenaturală şi tot ea ne repune în drepturile de fii ai lui Dumnezeu după îndepărtarea de El prin neascultare.

Duminica înfricoşătoarei judecăţi ne conştientizează că judecata sau evaluarea faptelor noastre în faţa lui Dumnezeu este condiţionată de iubirea aproapelui şi a faptelor de milostenie şi nu de iubirea de sine în sensul egoismului.

 

Când postiţi nu fiţi trişti

Duminica aceasta a Izgonirii lui Adam din Rai ne aminteşte că păcatul îşi are originea în neascultarea de către Adam a poruncii lui Dumnezeu şi că plata păcatului este moartea, şi în special moartea sufletească, ca şi consecinţa a păcatului, ca o stare definitivă veşnică - opusul vieţii veşnice spre deosebire de moartea trupească ce semnifică doar un pasaj, o trecere şi nu o stare. Sfaturile Mântuitorului Iisus Hristos desprinse din pericopa evanghelică a acestei duminici sunt extrem de folositoare pentru toţi cei ce aşteaptă perioada Postului Mare: "Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-vă şi vouă Tatăl vostru Cel Ceresc" (MM6,14). Aşadar, să fim iertători! "Când postiţi nu fiţi trişti ca făţarnicii" (Mt.6,15). Adică nu tristeţea, ci seninătatea şi nu făţărnicia, ci cinstea, onestitatea trebuie să te caracterizeze când posteşti!
"...Să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns şi Tatăl tău îţi va răsplăti ţie" (Mt.6,18). Cu alte cuvinte nu te lăuda în faţa altora că tu prosteşti ca să nu fii pricină de sminteală pentru semenul tău că nu de la el, ci de la Dumnezeu trebuie să aştepţi răsplata pentru fapta ta!

 

Cum poţi să spui că ai postit când eşti sătul de atâtea mâncăruri de post?

Învăţătura de credinţă ortodoxă ne învaţă că postul este o faptă de virtute, nu exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci mijloc de mântuire. Dar este în acelaşi timp şi un act de cult, adică o faptă de cinstire a lui Dumnezeu, pentru că el este o jertfă, adică o renunţare de bună voie la ceva care ne este îngăduit, izvorâtă din iubirea şi respectul pe care îl avem faţă de Dumnezeu. Postul este şi un mijloc de desăvârşire, de omorâre a voii trupului, un semn văzut al râvnei şi al sârguinţei noastre, spre asemănarea cu Dumnezeu.

Omul este alcătuit din trup şi din suflet parte materială şi parte spirituală, aşa că din această privinţă postul este de două feluri: trupesc de înfrânare de la anumite mâncăruri şi obişnuite trupeşti, şi sufletesc, de înfrânare a patimilor şi a pornirilor sufleteşti care ne dezumanizează şi ne îndepărtează de noi înşine de semeni şi nu în ultimul rând de Dumnezeu.

"Postul trupesc fără cel sufletesc (de educare a voinţei) nu este deplin. Aşadar să urmărim ca postul nostru din această perioadă să nu se reducă doar la o simplă dietă sau o cură de slăbire, ori la a ne minţi pe noi înşine îi pe Dumnezeu folosind tot felul de produse de post pur comerciale, înlocuitori ai cărnurilor şi lactatelor care nu au nimic în comun cu înfrânarea, ci mai degrabă cu îmbuibarea. Cum poţi să spui că ai postit, când eşti sătul de atâtea mâncăruri de post, încât îţi poţi omori puricele pe burtă?", spune preotul Virgil Jicarean.

(www.informatia-zilei.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Postul este de două feluri: trupesc şi sufletesc.
 Vizualizări articol: 1123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Postul este de două feluri: trupesc şi sufletesc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei