Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 aug 2011 - Anul XVI, nr. 183 (4781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Politic

PSD vrea referendum pentru ca alianţa care obţine majoritatea să stabilească premierul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a anunţat că social-democraţii propun organizarea unui referendum, odată cu alegerile locale de anul viitor, în care românii să fie întrebaţi dacă sunt de acord ca alianţa sau partidul care obţine 50%+1 din voturi să desemneze premierul şi să obţină guvernarea ţării. Nechifor a spus că dacă acest referendum ar fi adoptat, ar echivala cu o modificare a Constituţiei, iar preşedintele României nu ar mai trebui consultat la numirea premierului.

„Organizarea acestui referendum nu ar presupune costuri suplimentare foarte mari, pentru că oricum avem un scrutin naţional. Românii trebuie întrebaţi dacă sunt de acord ca partidul sau alianţa politică care câştigă alegerile cu jumătate plus 1 din voturi să dea şi guvernarea, indiferent de ceea ce crede sau visează Traian Băsescu. O consultare de o asemenea amploare este într-o oarecare măsură similară cu o modificare de Constituţie. Şi cred că românii au tot dreptul să ştie că atunci când votează un partid sau o alianţă politică care întruneşte votul a jumătate plus 1 dintre electori, acel partid sau acea alianţă va forma Guvernul”, a precizat Nechifor.

Liderul PSD Suceava a făcut aceste propuneri după ce preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat la un post naţional de televiziune că în Constituţia ţării, la desemnarea premierului, se vorbeşte de partidul care obţine 51% din voturi şi nu de alianţe.

Faţă de aceste declaraţii, Cătălin Nechifor a spus că ar fi absurd ca o alianţă electorală care ar obţine în urma alegerilor 96% dintre voturile românilor să piardă guvernarea, iar Traian Băsescu să ofere postul de premier unui partid care ar obţine 4%. Preşedintele PSD Suceava a spus că în spatele declaraţiilor şefului statului „se poate citi frica acestuia că partidul său, PD-L, va pierde alegerile”.

 

Mîrza: Traian Băsescu nu cunoaşte Legea partidelor

La rândul său, vicepreşedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, a precizat că din declaraţiile lui Traian Băsescu rezultă faptul că acesta nu cunoaşte Legea partidelor.

„Dacă preşedintele vrea să aprofundeze şi Legea partidelor, o să vadă că alianţa este asimilată cu un partid politic atunci când este înregistrată la Tribunal”, a explicat Mîrza.

El a adăugat că preocuparea actuală a PD-L este de a obţine în mod fraudulos de la unu la trei milioane de voturi. Gavril Mîrza a spus că acest lucru se va întâmpla dacă va fi adoptat sistemul de vot prin corespondenţă, susţinut de ministrul de Externe, Teodor Baconschi. „Un ministru de Externe are cu totul şi cu totul alte atribuţii decât de a se ocupa de iniţiative legislative, care este un atribut al Parlamentului. Iar acea lege cu votul prin corespondenţă are scopul de a frauda alegerile viitoare, de la unu la trei milioane de voturi”, a mai spus Mîrza.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD vrea referendum pentru ca alianţa care obţine majoritatea să stabilească premierul.
 Vizualizări articol: 563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD vrea referendum pentru ca alianţa care obţine majoritatea să stabilească premierul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei